Tuncel: 2015'te iktidar ortağıyız

22.06.2014
HDK 4. Olağan Genel Kurulu'nda ilk konuşmayı gerçekleştiren HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, uzun bir süreç geçirdiklerine işaret ederek, "İlk başladığımızda bize sürekli 'acaba mümkün mü?' sorusunu yöneltiyorlardı. İki şey çıktı karşımıza birincisi Türkiye sol ve sosyalist hareketin şimdiye kadar yeterince kitleselleşememesi güvensizlik yaratıyordu. İkincisi ise Kürt özgürlük hareketi ile böyle bir birliktelik nasıl olur sorusuydu. Bunun mümkün olduğunu gösterdik" diye konuştu.

Tuncel, başka bir yaşam isteyenlerin bir araya geldiğini ve daha iyi bir noktada olduklarını belirtti.

"Sadece Türkiye ve Kürdistan'da halklar değişim istemiyor, bütün Ortadoğu'da değişim istiyor. Bunun için sokaklarda direnişteydiler. Bunun temelinde kapitalist modernitenin yaşadığı kriz olduğunu biliyoruz. Ortadoğu'da yaşanan bu gelişmeler bütün dünyayı etkiledi" diyen Tuncel, HDP'nin sadece seçim ittifakı olmadığını sürekli söylediklerini ve klasik siyaset anlayışını aştıklarını söyledi. Tuncel, "Tam savaş konseptine göre çalışmalar yürütülürken yeni bir süreç başladı. Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan, Amed Newrozu'nda tarihi bir süreci başlattı" ifadesini kullandı.

Gezi direnişine değinen Tuncel, "Ayrılıklarımız oldu ama ayrılıklarımızı değil ortaklıklarımızı büyüteceğiz diye ifade ettik o zaman. Bu yürüyüşü 2014'e kadar devam ettirdik. Gezi direnişi sırasında birlikteliğimizi büyütmek HDK'nin temel yaklaşımıydı" dedi. Siyaseti halkın yapması gerektiğine işaret eden Tuncel, Gezi direnişinin bunun mümkün olduğunu gösterdiğini kaydetti.

AKP hükümetinin Suriye'de yanıldığını belirten Tuncel, Suriye'de yaşanan krizin ardından Rojava'nın ortaya çıktığını söyledi. Tuncel, "Bu devrim sadece Rojava ile sınırlı değil. Bütün ülkelere model olabilir. Rojava devrimi Sosyalist bir devrim, kadın devrimidir. Ortadoğu'da yaşanan bu krizde kimin öncülük edeceği önemli. Türkiye'de önemli bir kriz yaşanıyor. AKP ve CHP bu kriz için işbirliği de yapabilir. Ama biz biliyoruz ki bu kriz derin bir krizdir. Buna kim öncülük edecek egemenler kendini yeniden düzenleyerek buradan kurtulacak mı yoksa ezilenler mi önce çıkacak. Önümüzdeki dönem HDP'nin zamanı olacak" diye konuştu.

Tuncel, yerel seçim sürecinin atlatıldığını kendilerinin bunun için bir risk olduğunu söyledi. Tuncel, siyasetin risk işi olduğunu kendilerinin de risk aldığını ve 54 bölgede seçimlere girdiklerini hatırlattı. Tuncel konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz HDP'yi kurduğumuzda Karadeniz'e gitmek istemiştik. Karadeniz bizi bağrına bastı ama bunu gören devlet güçleri Sinop'ta bize komplo kurdu. İkinci bir Sivas yaşanacaktı ama biz oradan çıkmadık. Samsun'a gittik ve orada 'Bu daha başlangıç mücadeleye devam' dedik. Sonra yerel seçimde Karadeniz'in her yerinde aday gösterdik. Belediye almadık ama orada yoldaşlar kazandık. Urla'da bize saldırdılar. Onlar zannediyor ki bize saldırdıkları zaman biz korkacağız. Biz her yerde mücadeleye devam ettik. Direne direne geliyoruz. Türkiye ve Kürdistan'da yeni bir yaşam kuracağız" ifadesini kullandı.

"Türkiye'nin değişmesi gerekiyor. Bu faşist iktidardan bıktık. Ne AKP ne CHP şimdi bize yeni bir yol gerekiyor" diyen Tuncel, CHP'nin sadece sağa açılmadığını, AKP'nin adayına açıldığını söyledi. Tuncel, "Gösterdikleri Cumhurbaşkanı adayı sağ muhafazakar bir aday. Onlara başarılar diliyoruz. Biz solda yolumuza devam ediyoruz. Devrimciler iktidar ve koltuk için mücadele etmez. Devrimciler topluma bir umudu verirler ve halkı örgütlerler" diye konuştu. Tuncel, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Devlet topluma 'bunlar marjinal yanına giderseniz başınıza bela alırsınız' diye bir yaklaşımı yansıttı. Bizimle gelirlerse gaz ve cop yerler ama onurlu bir geleceği birlikte kurarlar. Biz Türkiye emekçileri ile iktidarı birlikte yaratabiliriz. 2015'te iktidar ortağıyız."

21.06.2014