Tuncel: 2013 yılında direnenler kazandı

30.12.2013
Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sinan Erdem Kapalı Spor Salonu'nda "Rojava'dan Gezi'ye, demokratik özerk yönetimlerle, özgür yaşama yürüyoruz" şiarıyla düzenlenen şölenle İstanbul'daki seçim startını verdi. Kadınların yöresel kıyafetleri ile katıldığı halkların seçim şöleninde çocuklar ve engelli yurttaşlar da yerlerini aldı.

Şölende konuşma yapan HDP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel, 2013 yılında kazananların direnenler olduğunu belirterek, "Bu yol uzun bir yol. 2013 bize başarının mümkün olduğunu gösterdi. 2013 bize barışın çözümün önünde engel olmak isteyenler de olduğunu gösterdi. Türkiye halklarının özgürlük ve barış talepleri AKP tarafından bastırılmak isteniyor. Bunu Gezi direnişinden, Sayın Öcalan'ın çözümlerini uygulamamasından biliyoruz. Bizce 2013'ün kaybedenleri AKP'lilerdir" dedi.


Tuncel, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Başbakan 'Paralel devlet var. Çete var' diyor. Biz de diyoruz ki, 'çete varsa sizde var.' Hele son dönemde ortaya çıkan yolsuzluk operasyonunda gördük ki bu halkın emeğini birlikte yemişsiziniz. Şimdi birbirinizi yiyorsunuz. Sadece birbirinizi değil halkların emeğini de yiyorsunuz. Biz buna izin vermeyeceğiz. Başbakan mağdurları oynuyor. Ama mağduru değil bizzat bu yaşananların sorumlusudur. Demokratik ülkelerde olsaydı bu hükümet düşerdi. Başbakan'ın adı geçiyor. Biz bunları tanıyoruz. Kürdistan'dan tanıyoruz. Biz 30 yıldır bunları tanıyarak büyüdük. Kürdistan'da nasıl hukuk uyguladıklarını, bizi asit kuyularını attıklarını biliyoruz. 2013'te kazananlardan biri de Roboski aileleridir. Faşiste direndikleri için onlar kazandı."

Roboski'deki katliamın sorumlusunun AKP, CHP ve MHP olduğunu söyleyen Tuncel, "Bu konuda hesap verecekler" diye konuştu. Tuncel, "Roboski'nin hesabını Kürt halkı soracak. Geçmişle yüzleşmezsek olmaz. Dersim'in, Maraş'ın hesabını soracağız. Hesabını soracağız ki bir daha bunlar yaşanmasın" dedi.

2014'e ilişkin de konuşan Tuncel, 2014'ün özgürlüklerin yılı olacağını söyledi. "Özgürlüğümüzü taçlandıracağız" diyen Tuncel, "Paris'te 3 kadını öldürerek özgürlüğümüzü engellemek istediler. Ama nafile. Bunu başaramayacaklar. Kürt kadınları köhne zihniyete mücadele ettiler. 2014 yılı kazananların yılı olacak" dedi.

Kendisine yönelik verilen cezaya da değinen Tuncel, "9. Yargıtay Dairesi sanıyor ki 'biz Tuncel'i cezaevine gönderirsek, Kürtleri korkuturuz' sanıyor. Artık Kürtler özgürlüğe yürüyor. Kürt kadınları özgürlüğe yürüyor. Biz bunu aştık. Çünkü biz Sakine Cansız'ların yoldaşıyız. Sizin mahkemeleriniz bizim özgürlük yürüyüşümüze engel olamaz. Bu ceza ile HDP'nin iktidara yürüyüşüne engel olmak istiyorlar. Buradan sesleniyoruz; nafile. Bu yürüyüş başladı. Koşuyor. Öncülük edeceğiz. Direneceğiz. Kazanacağız. Bu dava şahsi bir dava değildir. Kişisel olarak üzerime almıyorum. Ben cezaevindeydim zaten. Siz, çalıştınız beni seçtiniz. Beni cezaevinden çıkardınız. Cezaevinden çıkınca demiştim ki, 'Zindanları boşaltacağız. Mücadele edeceğiz. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ı çıkartacağız' demiştim. Sizin zindanlarınız bizi etkileseydi bu yürüyüş bu noktaya gelmezdi. Zindanlar bugün direnişin mekanıdır. Mücadeleye devam. Kürdistan'da kazandık. Türkiye'de de kazanacağız" dedi.

Tuncel, son olarak binlerce kişiye, "Bu mücadelede birlikte yürümeye var mısınız? Halklarımızı özgürlüğe taşımaya var mısınız? Kardeşliği sağlamaya var mısınız?" diye sordu. Salonda bulunan binler ise, "varız" diye seslendi. Tuncel de konuşmasının sonunda, "Siz bir Sebahat Tuncel ile baş edemediniz binlerle nasıl baş edeceksiniz? Bunu da iktidar düşünsün" dedi.

29 Aralık 2013