Tarım İşçisi Kadınları Katleden Koşullar Değişmelidir

04.11.2014

2014 yılının ilk 10 ayında, iş cinayetlerinde 64’ü tarım emekçisi olmak üzere 101 kadın işçi iş cinayetlerine kurban edildi.

Son olarak Isparta Yalvaç ilçesinde tarım işçilerini taşıyan midibüsün devrilmesi sonucu 15’i kadın işçi olmak üzere 18 tarım işçisi yaşamını yitirdi. 27 kişilik midibüse 47 tarım işçisi bindirilmişti. İsparta’da yaşanan sadece trafik kazası değil, iş cinayetidir. Taşeron uygulamasının tarım işyerlerindeki karşılığı olan dayıbaşı sistemiyle ucuz ve güvenliksiz koşullarda tarım işçisi çalıştırılmaktadır. Tarım işçilerinin işyerlerine taşınmasında can güvenliğini sağlayacak servisler yerine kamyonet kasası, traktör römorku, bu olayda olduğu gibi minibüs/midibüsler tıka basa doldurulmakta ve cinayete davetiye çıkarılmaktadır.

Özellikle, tarım işçisi kadınlar, hem en ucuz işgücü olarak kullanılmakta ve hem de en güvenliksiz koşullarda çalıştırılmaktadır. Tarım işçilerinin sendikal örgütlenmesinin olmaması, işçiler aleyhine var olan durumun sürgit devamına yol açmaktadır. Tarım işçisi kadınlar ne yazık ki, ancak öldüklerinde görünür olabiliyorlar. Oysa bu kadınlar, tarım işyerlerinde ucuz işgücü olarak kullanılıyor, hemen hiç birinin sigortası bulunmuyor, günde 15-16 saat çalışıyorlar. Kadın tarım işçileri, çoğu kez çalışma yerlerine yakın çadırlarda, insanlık dışı koşullarda tüm ailenin yaşamını sürdürmesi için, insanlıktan çıkarcasına çalışıyorlar. Cinsiyetçi işbölümünün onların sırtına yıktığı çamaşır, bulaşık, çocuk bakımı gibi işlerin altından kalkmaya çalışırken kendi varlıklarını kendileri de unutuyor, sadece bir makinaya dönüşüyorlar.

Artık Yeter! İş cinayetlerine, tarım işçisi kadınların insanlık dışı koşullarda güvencesiz, güvenliksiz koşullarda ve ucuz işçi olarak emeğinin gasp edilmesine son verilmelidir. Tarım işçisi kadınların cinsiyetçi işbölümü altında ezilmemesi için, çocukları için kreş hizmeti ve eğitim desteği sağlanmalıdır. Tarım işyerlerinde, işçilerin yemek, çamaşır ve temizlik ihtiyaçları için gerekli tesisler işverenler tarafından veya yerel yönetimlerle merkezi devlet tarafından sağlanmalıdır.

Hükümet, derhal tarım işçilerinin güvenlikli çalışma koşulları için tedbir almalı, bu koşullar denetlenmelidir. Kadın işçilerin geride bıraktıkları eş ve çocuklara Bakanlık tarafından derhal tazminat ödenmeli, yaraları sarılmalıdır. Bakanlık daha sonra, tazminat sorumlularına rücu etmelidir.

HDK Kadın Meclisleri olarak, tüm kadın örgütleriyle birlikte kadın işçileri katleden iş cinayetlerinin takipçisi olacağız.

HALKLARIN DEMOKRATİK KONGRESİ KADIN MECLİSİ
4 Kasım 2014