SUR ORTAK MİRASIMIZDIR. KÜLTÜREL SOYKIRIMA İZİN VERMEYELİM!

01.06.2017

AKP-Saray rejimi 2014 yılında hazırlanan çöktürme planı ile şehirleri yakıp yıkarak, yüzlerce yurttaşımızı katlederek, Kürt halkını kendi öz yapısından, kentlerinden koparıp, Kürdistan’ın demografik yapısını bozmayı hedeflemiştir. Sur, Yüksekova, Cizre, Nusaybin gibi bu coğrafyada tarihin bel kemiği olan kadim kentlerde, halkların toplumsal belleği silinmek istenmekte,  halklar kültürel soykırıma uğratılarak beton yığınlarına hapsedilmeye çalışılmaktadır.
Saldırıya hedef olan bu kentlerin başında 7000 yıllık kadim tarihin en büyük ve görkemli nişanesi olan Sur gelmektedir. Bin yıllardır pek çok kültürel farklılığı, halkları, uygarlıkları bağrında büyütmüş olan bu tarihsel miras 1988’de “kentsel sit alanı” ilan edilmiştir. Temmuz 2015’te ise Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesine alınmıştır. Böylesi kültürel öneme sahip olan bir yerdir Sur ve dün olduğu gibi bugün de kültürel soykırımcıların kıskacındadır.
Sur direnişi sürerken ülkenin başbakanının "Kentsel dönüşümle, Sur’u yeniden inşa edeceğiz" şeklindeki sözleri bu korkunç projenin abluka sürecinin en temel hedeflerinden biri olduğunu, adeta Sur’u yıkabilmek için fırsat kolladıklarını  gösteren açıklamalardır. Yıkımın ardından halkın mahalleleri ranta açılmıştır. Böylece iktidara yakın bir çevre zengin edilirken, dayanışma içinde yaşayan, kendine özgü kültürel değerleriyle komünal komşuluklar yaratan topluluklar da dağıtılmıştır.
 
Halkların iradesini kırmak için ablukanın hala devam ettiği mahallelerin yıkılmasının ardından şimdi de yasağın olmadığı Alipaşa ve Lalebey mahalleleri halkın ve kentteki STK’ların onayı alınmadan yıkılmaktadır. 90’lı yıllarda köyleri yakılan ve Sur’a yerleşen Kürt halkının şimdi ikinci kez evleri yakılıp yıkılmakta, öz kimliği yağmalanmak istenmektedir. Bu saldırı 2016 yılında Sur’u tankla, topla yıkan Çökertme Planı’nın ikinci aşaması olarak devreye konulmuştur. Yıktıkları Sur üzerine, şimdi tek tip ve ruhu olmayan adeta betondan mezarlar inşa etmek istiyorlar. Bu yıkım üzerinden rant elde etmek istiyorlar.
 
Halkların Demokratik Kongresi olarak Sur halkına yönelik her türlü irade kırma saldırılarını lanetliyoruz. Sur’a yönelik saldırıları durdurmak, Sur halkıyla yan yana dayanışma içerisinde olmak tarihsel mirasa, kültürel zenginliğe, Sur halkına en büyük vefa görevimizdir. Kültürel soykırım kıskacına karşı üzerimize düşen görevi ifa edeceğimize söz veriyor, tüm duyarlı kesimleri bu soykırım ve işgal politikalarına karşı Sur halkıyla dayanışmaya çağırıyoruz. 

HALKLARIN DEMOKRATİK KONGRESİ

YÜRÜTME KURULU