Roşin Çiçek davasında yaşanan hukuksuzluk protestosu

06.12.2013
LGBTİ Örgütleri ve HDK Gençlik Meclisi Amed’de eşcinsel olduğu için babası ve amcası tarafından öldürülen Roşin Çiçek davasında yaşanan hukuksuzluk zincirini Galatasaray Meydanında protesto etti. HDK’li gençler, Roşin'in katledilmesini Galatasaray Lisesi önünde yaptıkları performatif eylem ile protesto etti.

Katledilen 18 yaşındaki Roşin Çiçek için mumlar yakan LGBT örgütleri ve HDK Gençlik Meclisi üyeleri, hep bir ağızdan, “Homofobik devlet yıkacağız elbet”, “Transfobik devlet yıkacağız elbet”, “Trans cinayetleri politiktir”, “Kürdistan vardır eşcinseller vardır”, “Genel ahlak kimin ahlakı” sloganları atıldı. Hêvî LGBTİ İnisiyatifi, Sosyal Politikalar, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği, Lambdaistanbul LGBTİ Derneği, İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği,HDK LGBTİ Komisyonu, Trans Dayanışma Ağı, HDK Gençlik Meclisi adına açıklamayı Trans Dayanışma Ağı’dan Mideri Koçak okudu.

Roşin Çiçek’in Temmuz 2012 tarihinde eşcinsel olduğu için babası ve amcası tarafından nefretle katledildiğini hatırlatarak sözlerine başlayan Koçak, Roşin’in Heteronormatif kültürün yücelttiği profillere uymadığı için öldürülen sayısız LGBTİ’lerden biri olduğunu vurguladı.

LGBTİ’lere karşı sistematik hale gelen saldırıların bir yenisinin bugün Diyarbakır’da görülen Roşin’in duruşmasında yaşadığına aktaran Koçak, LGBTİ aktivistlerinin sanık yakınları tarafından sözlü hakaretlere maruz kalarak tartaklandığını belirti. Bu saldırgan tutum yetmemiş gibi mahkeme heyetinin de SPoD için daha önce verilen müdahillilik kararını kaldırdığına dikkat çeken Koçak, yeni gelen mahkeme heyetinin hazırladığı tutanakta, “ Tasarlayarak yakın akrabayı öldürme ve ruhsatsız silah kullanma” ifade kullansa da “ Nefret duygusuyla cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine karşı işlemiş bir cinayet” olduğu ifadelerini kullanmadığına dikkat çekti. Koçak, “ Soruyoruz Roşin’in bir nefret cinayetine kurban gittiği neden telaffuz edilmemektedir?” dedi. “ Koçak,” Biz LGBTİ’liler Roşin Çiçek’lerin yaşatıldığı, özgürce nefes aldığı, ailelerin çocuklarını öldürmediği, nefretin olmadığı bir dünyaya özlemle, Homofobik-Transfobik devlet ve kültür yıkılana kadar mücadeleyi her alanda süreceğiz. Katillerden her daima hesap soracağız” diyerek açıklamasını sona erdirdi.  

5 Aralık 2013