Ölü çocukların sessizliğini değil, okul bahçesinin cıvıltısını istiyoruz

18.12.2015

Madde 27-1 Taraf Devletler, her çocuğun bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlaksal ve toplumsal gelişmesini sağlayacak yeterli bir hayat seviyesine hakkı olduğunu kabul ederler.

Madde 28-1 Taraf Devletler, çocuğun eğitim hakkını kabul ederler ve bu hakkın fırsat eşitliği temeli üzerinde tedricen gerçekleştirilmesini sağlarlar.

UNICEF - ÇOCUK HAKLARINA DAİR SÖZLEŞME

12-13 Aralık 2015 tarihlerinde MEB tarafından gönderilen SMS mesajı ile Cizre ve Silopi'deki öğretmenlerin “hizmet-içi eğitim” gerekçesiyle memleketlerine gönderilmesi bölgede yaşanan savaşın ve şiddetin ulaştığı boyutu bir kez daha gözler önüne sermiştir. Cizre'de 104 okulda 43.127 öğrenciye eğitim veren 1298 öğretmen, Silopi'de 68 okulda 39.128 öğrenciye eğitim veren 1701 öğretmen bulunmaktadır. Öğretim yılının ortasında böylesi bir karar ve uygulama herhangi bir demokratik ülkede insani ve pedagojik açıdan kabul edilemez bir durumdur. Bu uygulamanın tüm dünyada tanınan İnsan Hakları Haftası’nda ise doğrudan insan hakları kavramının hedef alındığının bir göstergesidir.

Bizler temelde çocukların eğitim hakkını savunma mücadelesi verirken artık çocukların yaşam hakkının tehdit edildiği bir döneme tanıklık etmenin acısını taşıyoruz.

Çocukları öldürmek türlü türlüdür. Bombalarsınız, canlarını alırsınız, ölürler... En sevdiklerinin, ana babalarının, kardeşlerinin canlarını onların yanında alırsınız, içlerindeki çiçeği öldürürsünüz... Okulları bombalar, öğretmenleri şehirden uzaklaştırırsınız, eğitim haklarını ellerinden alarak içlerindeki fidanı, büyümeden öldürürsünüz...

Çocuklara kıymayın... Bizler ölü çocukların sessizliğini değil, teneffüslerin iflah olmaz cıvıltısını geri istiyoruz!

Çocukların ve onların ailelerinin yaşam haklarını geri istiyoruz!.. Okulları ve öğretmenleri geri istiyoruz!.. Çocukların eğitim hakkını, mutluluk ve güven içerisinde büyüme hakkını geri istiyoruz!..

Barışı geri istiyoruz!..

Sebahat Tuncel & Ertuğrul Kürkçü
Halkların Demokratik Kongresi Eşsözcüleri
18 Aralık 2015