Muğla adayı Erdem: HDP barışı getirecek

17.02.2014
Eşbaşkanlık sistemiyle kadının sesinin daha fazla çıkmasını amaçlayan HDP, 30 Mart'ta yapılacak seçimlere iddialı adımlarla ilerliyor. HDP adayları da partinin paradigmasını ortaya koyacak şekilde çok kimlikli ve çok renkli. Kadın adaylarla şehirlere kadın elinin değmesini amaçlayan HDP'nin Muğla Belediye Eşbaşkan Adayı Ayşe Erdem, Boğaziçi Üniversitesi Tarih mezunu. Erdem, kısa bir dönem yayıncılık işi ile uğraştı.

Yerel yönetimde halkla birlikte karar alacaklarını ifade eden Erdem, HDP'nin olacağı bütün belediyelerdeki genel politikanın halkın insanca yaşayabileceği bir kent yaşamı inşa etmek olacağının altını çizdi. Öncelikle bu yerinden yönetimi kurmak için belediyenin halka yol açması gerektiğini vurgulayan Erdem, bunu da “Yani belediye, mahalle meclisleri, semt meclisleri kuracak ve burada yereldeki halkın karar mekanizmalarına katılımı sağlanacak. Ama bu kararların da belediyeler tarafından kabul görmesi sağlanmalıdır. Eğer HDP kazanırsa yerel yönetimlere geldiğimizde bu diğer ara yönetim mekanizmalarının belediyeler tarafından uygulanmasını sağlayacağız. Önce halk olarak ihtiyaçlarımızı karşılayalım" sözleriyle açıkladı.

Erdem, Türkiye halkları için barışın çok önemli olduğunu da ifade etti. Bunu da ancak yerel siyasetin yapabileceğine inandığını belirten Erdem, HDP'nin bir barış projesi olduğunu üzerinde durdu. Bu anlamda HDP’nin batıda çok şey göstereceğini kaydeden Erdem, bu barış projesi içerisinde yer alması nedeniyle kendisini çok şanslı gördüğünü de ifade etti.

Erdem’in üzerinde durduğu bir diğer nokta ise kadın meselesi oldu. HDP'li kadın adayların kentlerde yeni bir belediyecilik anlayışını oluşturacağının belirten Erdem, şunları kaydetti: "Kadınlara gerçekten her zaman çok büyük iş düşmüştür. Kürt siyasal hareketi, Kürt Özgürlük Hareketi'nde kadınlar başı çekiyor. Erkeklerin çıkardığı kavgaları hep kadınlar bitiriyor. Bunun için de biz kadınların eşit temsili şart. HDP kadınların parti içinde temsiliyetini de gerçekleştirmiş vaziyette. Şimdi geldi yerel yönetimlerde bunu halletmeye. HDP'nin bunu yapabileceğine inanıyorum. Zaten bunun için buradayım. Hem kadın hareketinden de geldiğim için de HDP'de kendime çok yer bulabiliyorum.”

Yine Muğla'da termik santrallerin kente oldukça zarar verdiğini anlatan Erdem, kentin ekolojik dengesini korumayı amaçladıklarını da dile getirdi. Karacahisar'da kurulması amaçlanan termik santralleri istemeyen halkla birlikte hareket edeceklerini sözlerine ekleyen Erdem, "Bir Muğlalı'ya sorsanız, çocuğunu termik santralin gölgesinde yetiştirmek istemez. Dolayısıyla Karacahisar'da termik santral olsun mu olmasın mı kararını Karacahisarlılardan başka kimse verecek değildir. Buna Ankara karar veremez. Mesela kadınlar hakkında ki kararları kadınlar alabilir. Engellilere yapılması gereken hizmetleri de engelleler verebilir, belediye yürütür. HDP'li bütün adaylar bunu vaat ediyor. Tersi düşünülemez" dedi.

16.02.2014