Mersin HDK Gençlik Meclisi'nden Ahmet Kaya anması

17.11.2013


Fransa'nın başkenti Paris'te 16 Kasım 2000 yılında yaşamını yitiren Kürt sanatçı Ahmet Kaya, yaşamını yitirişinin 13. yıldönümünde Mersin'de HDK Yenişehir Gençlik Meclisi tarafından Güven Park'ta düzenlenen etkinlikle anıldı. Yurttaşların yoğun ilgi gösterdiği anma etkinliğine HDP Eş Genel Başkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü'nün yanı sıra Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl Türk, HDP Mersin İl Eş Başkanı Müslüm Tank katıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan HDK Yenişehir Meclis Sözcüsü Sibel Yiğittekin, Kaya için "Sözleri öyle gerçekti ki yüreğimizin çığlığı oldu adeta. Zulme karşı direnen hakların insanca ve onurlu yaşamanın eşitliğin ve kardeşliğini müziğini taşıdı kulaklarımıza. Hala yankısı sürüyor" dedi. Yiğittekin'in ardından konuşan Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl Türk de, Kaya'nın bir süre önce Cumhurbaşkanlığı tarafından ödüllendirilmesine "Ben bu ülkeyi anlamıyorum önce zulüm yapacaksın topraklarından kovacaksın sonra da ödül vereceksin. Halen bu ülke için mücadele eden ve kimlikleri için mücadele eden çok değerli öncülerimizin mezarlarının nerede olduğunu bilmiyoruz" sözleriyle tepki gösterdi.

'Kaya'nın eserinden hayattaki duruşundan ders çıkarmalıyız'

HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü ise, "HDK'nin gerçekte yapmak istediğini Ahmet Kaya müziğiyle başardığını" ifade etti. Kaya'nın yaşarken bu yaptığının karşılığını almış çok az sayıda insandan biri olduğunu dile getiren Kürkçü, "Örneğin Nazım Hikmet yaşarken yaptıklarının karşılığını görememiştir. Bütün mesele aslında burada bütün halkın kalbine giden bir sözü söylemek. Bu nedenle sadece Ahmet Kaya'yı anmak değil, onu öğrenmek lazım. Halkın kalbine giden bir Kürt sanatçının, ses ustasının bir sosyalist şairin seslendirdiği şiirinin Manisa'da askerlik yapan bir garsonun dilinden dinlenilmesi. İşte bütün mesela burada. Bunu yapabilecek miyiz? Ahmet Kaya'nın başarısı kendi eseri. Umarım HDK olarak Ahmet Kaya'nın bu eserinden, hayattaki bu duruşundan bir ders çıkarırız" dedi.

Ahmet Kaya'nın Kürtçe şarkı söylemek istediği için maruz kaldığın linci de hatırlatan Kürkçü, "Bunu yapanları asla affetmedik. Cumhurbaşkanı'nın Ahmet Kaya'yı ölümünden sonra takdir etmesi, acı bir alay gibi. Önce öldürüyorsunuz, sonra takdir ediyorsunuz" ifadelerini kullandı.

'Sanatçıdan biraz siyaset beklemek hepimizin hakkı'

Kürkçü, konuşmasının devamında Başbakan Erdoğan'ın Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani, Kürt sanatçı Şivan Perwer ve İbrahim Tatlıses ile Diyarbakır'a yaptığı ziyarete dair de konuştu. Kürkçü, bu konuda şunları söyledi: "Devletten tarafından ödüllendirilme üzerinde hepimizin bir kere daha düşünmesini gerektiğini düşünüyorum. Bu ödüller hiçbir zaman karşılıksız değil. Bu ödüller onun gerisinde büyük hesaplaşmanın sonuçlarından kaçmasını, hesaplaşmanın sonuçlarına ulaşanları uysallaştırmak ve onları sistem eklentisi haline getirmeyi gözetir. Nitekim Diyarbakır'da bu sahnelerinden birini hep birlikte izliyoruz. Ne yazık ki bu sistem tarafından kendi yurdundan uzaklaştırıldıktan bunca yıl sonra bizzat bu sistem tarafından ödüllendirilmek halkın kalbinde sonsuza kadar yaşamaktan ne kadar iyidir? Bunu herkesin kendisini bırakıyorum. Şüphesiz sanat, sanattır. Siyaset, siyasettir. İkisinin kesiştiği yerde, sanatçıdan biraz siyaset beklemek hepimizin hakkı. Ahmet Kaya bunu başarabilmişti. Bundan ibret almak gerekiyor."

'Seyid Rıza'yı asan zihniyet Kaya'yı öldüren zihniyettir'

Kürkçü'nün ardından diğer Eş Genel Başkan Sebahat Tuncel de bir konuşma gerçekleştirdi. Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır'da ifade ettiği 'Keşke Ahmet Kaya'da burada olsaydı' sözlerine dikkat çekerek sözlerine başlayan Tuncel, "Sayın Başbakana burada hatırlatmak isteriz. Ahmet Kaya'yı buradan sürgüne gönderen sizin inkarcı yaklaşımlarınızdır. Kürdün dilini, kimliğini, kültürünü yasaklamanız ve yok saymanızdır. Ahmet Kaya'nın ölmesine neden olan şey sizin Kürt diline tahammül edemeyişinizdir. Kürdistan Federe Bölge Başkanı Mesut Barzani bugün Amed'i ziyaret ediyorsa, bu bütün baskılara, inkara ve imhaya karşı 'êdi bese' diyen, onurunu asla ayaklar altına almayan diz çökmeyen bu halkın sayesindedir. Bunun herkesin bilmesi gerekir" diye belirtti. Bu coğrafyada yaşayan hakları özgürleştireceklerini ifade eden Tuncel, "Bu coğrafyada yaşayan haklara sözümüz var. Onları özgürleştireceğiz" dedi. Dersim direnişinin öncülerinden Seyid Rıza'yı asan zihniyetin Roboski katliamını yapan zihniyet olduğunu da ifade eden Tuncel, "Ahmet Kaya'yı sürgünde ölüme mahkum eden zihniyet hala Kürt halkının anadil hakkını yasaklayan zihniyettir" diye ifade etti.

Konuşmaların ardından sahne alan müzik grupları Ahmet Kaya'nın sevilen şarkılarını seslendirmesiyle etkinlik son buldu.