Mehmet Ayvalıtaş duruşması

22.11.2013
Gezi Parkı direnişi sırasında 1 Mayıs Mahallesi TEM otoyolunda gerçeklesen yürüyüşe hızla gelen bir aracın çarpması sonucu yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş'ın ölümü ile ilgili açılan davanın ilk duruşması Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı'ndaki İstanbul 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkemeye, Ayvalıtaş'ın ailesinin yanı sıra, Gezi tutsaklarının aileleri de geldi. Duruşma salonuna bazı avukatlar ve basın mensupları alınmazken, dava kapıların kilitli olduğu salonda görüldü. Duruşma salonuna giremeyen bir gruba polis duruşma başlamadan adliye içinde duruşmaya katılmak isteyenlere biber gazı ile müdahalede bulundu. Duruşma salonunda yasak olmasına rağmen silahlı polislerin bulunması ise dikkat çekti. Avukatlar, daha büyük bir salona geçilmesi için talepte bulunurken, mahkeme heyeti avukatların taleplerini reddetti. Ayvalıtaş ailesinin Avukatı Ayla Özkabak, biber gazı kullanıldığının zapta geçilmesini talep ettiği duruşmada, bu talep de mahkeme heyeti tarafından reddedildi. Mahkeme heyeti duruşmanın düzenli devam etmesi gerektiğini gerekçe göstererek salona kimsenin alınmamasına karar verdi.

Mehmet Ayvalıtaş'ın annesi Fadime Ayvalıtaş, babası Ali Ayvalıtaş, ablası Gül Ayvalıtaş ve kardeşi Muharrem Ayvalıtaş'ın davaya müdahillik talepleri de kabul edildi. Çağdaş Hukukçular Derneği'nin müdahillik talebi ise reddedildi. Ayvalıtaş ailesi avukatlarından Ayla Öztabak, olayın gerçekleştiği tarihte, görevli olan kolluk kuvvetlerinin belirlenmesini, olayın gerçekleştiği 1 Mayıs Mahallesi Emniyeti'ne konuyla ilgili yazı yazılmasını talep etti. Ancak bu talep de reddedildi. Mahkeme heyeti, duruşma salonuna silahla girdiği belirlenen polisler hakkında soruşturma açılması talebi için Cumhuriyet Başsavcılığı'na müzakere yazılmasına, sanık Cengiz Aktaş'ın zorla getirilmesine karar vererek, sanık Demirtaş'ın kaçma şüphesi bulunmaması gerekçesi ile tutuklanması talebini reddederek, duruşmayı 5 Şubat tarihine ertelendi.

Duruşma salonundan çıkan Ayvalıtaş'ın ailesi, tutuksuz yargılanmanın devam etmesine tepki gösterdi. Adliye koridorunda bekleyen yurttaşlar da, "Mehmet yoldaş ölümsüzdür" sloganları attı. Mahkeme heyetinin sanığın tutuksuz yargılanma kararına tepki gösteren adliye önündeki yurttaşlar ise, adliyeye girmek istedi. Polis yurttaşlara ikinci kez biber gazı ile müdahale etti. Adliye önünde açıklama yapan Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş ise, mahkemenin hukuksuz yürütüldüğünü söyleyerek, sanığın tutuksuz yargılanmasına tepki gösterdi. "Polisler silahları ile duruşmaya girdi bu dava silahların gölgesinin de yapıldı" diyen Ayvalıtaş, davanın böyle devam edemeyeceğini ifade etti.

Öte yandan davayı izlemek için duruşmaya katılan HDP Eş Başkanı Sabahat Tuncel de, adliye binası önünde açıklama yaptı. Mahkemenin halka açık olmasına rağmen halkın ve gazetecilerin duruşmaya alınmamasına tepki gösteren Tuncel, duruşmaya girmek isteyen Ayvalıtaş'ın ailesine de biber gazı sıkıldığını söyledi. Duruşma salonunda ve adliyenin içinde sivil ve resmi polisin yoğun olduğunu söyleyen Tuncel, mahkemenin baskı altında devam ettiğini ifade etti. "Bu dava adli değil siyasi bir davadır. Burada yargılanması gereken devletin kendisidir. Yani İstanbul Valisi ve Emniyet Müdürü'dür. Bu dava böyle bitmeyecek" diyen Tuncel, "Devletin sorumluluğunu yerine getirmediği, özür dilemediği sürece bu davadan bir sonuç çıkmaz" diye kaydetti.