'Makul şüpheli değil öğrenciyiz'

19.12.2014
İstanbul Üniversitesi'nde devrimci ve demokrat öğrenciler hakkında açılan soruşturmalar ve uzaklaştırma cezaları İstanbul Üniversitesi HDK Gençlik Meclisi üyeleri tarafından protesto edildi. Vezneciler metrosu çıkışında bir araya gelen öğrenciler "Makul şüpheli değil öğrenciyiz" yazılı pankart açtı. Fen Fakültesi kapısına kadar yürüyen öğrencilere, HDP İstanbul Mİlletveli Sebahat Tuncel de destek verdi.

Öğrenciler adına basın açıklamasını Cem Savaş okudu. Savaş, üniversitelerde öğrencilere yönelik baskıların polis-ÖGB-faşist gruplarca sistematik biçimde arttığını belirtti. Savaş, "Üniversite yönetimleri söz söylememizi, kendimizi ifade etmemizi engellemeye çalışmaktadır" diye konuştu.

İstanbul Üniversitesi'nde Kobanê ile dayanışma eylemlerine saldırı ile başlayan IŞİD yanlılarının saldırıları ile polisin okulun içinde konuşlandığını belirten Savaş, "Devrimci, demokrat, yurtsever öğrenciler defalarca darp edilerek gözaltına alınmıştır" diye konuştu.

Mücadele etmeye devam edeceklerini belirten Savaş, "İstanbul Üniversitesi ne bir polis okulu, ne IŞİD çetelerinin el kol sallayarak girecekleri bir alan ne de okul yönetiminin keyfi soruşturmalar ve cezalarla bizleri sindirebileceği bir yerdir" dedi.

Savaş'ın ardından söz alan HDP İstanbul Mİlletveli Sebahat Tuncel, IŞİD yanlılarının saldırılarını hatırlatarak "Siyasi iktidar gerekli tedbirleri almak yerine, saldırıya uğrayan öğrencilere disiplin cezası vermektedir" diye konuştu.

Verilen cezaların üniversitelerde demokratik mücadelenin önünü kesmeye yönelik olduğunu belirten Tuncel, cezalarla öğrencilerin eğitim hakkının elinden alındığını ifade etti.

Öğrencilerin Kobanê'ye destek eylemlerine katıldıkları gerekçesi ile haklarında soruşturma açıldığını hatırlatan Tuncel, "İnsanlık için direnenlere sahip çıkmak, geleceğe sahip çıkmaktır" dedi.

"Irkçılığa, yolsuzluğa, yoksulluğa karşı öğrencilerin söz söylemesi kadar normal bir şey yoktur" diye konuşan Tuncel, AKP'nin "İleri demokrasi" iddiasını hatırlattı. Tuncel, "İleri demokrasi baskı, gözaltı ve öğrencilerin okuldan atılmasıysa, biz böyle bir demokrasi istemiyoruz" diye konuştu.

Öğrencilerin yürüttükleri bu mücadeleyi savunacaklarını belirten Tuncel, "Bu saldırılara karşı öğrencilerle birlikte mücadele edeceğiz" diye konuştu.

19.12.2014