Kürkçü: HDP, öz yönetim kurmak için yola çıkıyor

18.01.2014
Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Ankara'da gerçekleştirdiği aday tanıtım toplantısında yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşunun ardından HDP Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü konuşma yaptı.

Kürkçü, HDP'nin hazırlıklarının ilk sonucu olarak şu ana kadar belirlenmiş adayları açıklayacaklarını söyledi. Kürkçü, yüzde 50 temsil eşitliği ilkesinin geçerli olduğunu söyleyerek, "Şu anda bunu sağlayamamamızın nedeni bazı illerin daha netleşmemesinden dolayıdır" diye konuştu. Kürkçü, seçimlerin ilk adımını attıklarını ve sorunların çözümüne yerelden başlayacaklarını vurgulayarak, "Halkın yaşadığı yerden sorunları çözmeye başlamak ve siyaset alanını buradan kuşatmak için elimize fırsat geçti" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin derhal çözülmeyi bekleyen bir kriz ile karşı karşıya olduğunu belirten Kürkçü, bunun hem siyasi hem de devlet krizi olduğunu ifade ederek, "Hırsızlığın yönetim olduğu yeni bir sistem il karşılaştı Türkiye. Bunun böyle olduğu kanıtları ile ortaya çıktı. İster istemez hırsızlar ve hırsızların yönetimi gidecek. Onun yerini bir zalimler yönetimi mi halkın demokrasi yönetimi mi alacak buna hep birlikte karar vereceğiz. HDP hırsızların yerine zalimlerin gelmemesi için halkın egemenliği için öz yönetim kurmak için yola çıkıyor" dedi. Kürkçü, HDP'nin kurulmasının hemen ardından ilk yerel seçime gireceğini ancak kurulmasından itibaren geçen süreç içindeki 4 ayda 40 yıllık bir deneyimin olduğunu söyledi.

Kürkçü, konuşmasının devamında şunları kaydetti: "Adaylarımızın hiç birisinin banka hesaplarında bir şey yok. Tertemiz vicdanları ile karşınızda olacaklar. Kendi kendimizi yönetmek en önemli şeydir. Eğer bir kent, bir ilçe kendi kendini yönetmiyorsa başkalarına muhtaçtır. HDP'nin seçimden anladığı kendi kendini yönetmektir. Halk kendi kendini yönetmeye HDP ile başlayacak. HDP'nin yerel yönetimleri kadınların ve çocukların yerel yönetimi olacak. Ayrıcalıkla hareket edenler HDP belediyelerinin kapısında en son sırada bekleyecekler. HDP yönetimi rant yönetimi değil kent yönetimi olacak. Halkın çıkarları için yönetim olacak. Bunun formülü ne istediğini halka sormaktan ibarettir." Kürkçü, halkın ihtiyaçlarına göre bir yerel yönetim anlayışını başlattıklarını söyleyerek, şeffaf olacaklarını belirtti.

"Ermeniler, Kürtler, Türkler, Lazlar ile birlikte yerel yönetimleri yapacağız. Bütün inançlara eşit bir mesafede ama şimdiye kadar ezilenlerin hakkını öncelikle teslim eden bir yerel yönetim anlayışı içinde olacağız" diyen Kürkçü, valilerin de seçimle geleceği bir yerel yönetimler istediklerini söyledi. Kürkçü, "Güvenlik gücünü de halkın kendinin oluşturacağı bir yerel yönetim anlayışı içindeyiz. Kürdistan'da yoldaşlarımızın yaptığını batıda da aynı anlayış ile yapacağız" ifadesini kullandı.

17 Ocak 2014