Kentsel Dönüşüm Kongresi'ne protesto

07.02.2014
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile ilgili bakanların katıldığı "1. Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi", protestoların gölgesinde başladı. Kongrenin yapıldığı Cevahir Hotel ve Kongre Merkezi'nin önünde toplanan Gezi Forumları, Kent Hareketleri ve Kuzey Ormanları Savunması eylem yaptı.

Eyleme, HDP Şişli Belediye Eşbaşkan Adayı Ayşe Berktay ile HDP Üsküdar Belediye Eşbaşkan Adayı Ayşecik Yıldız da katıldı.

Katılımcılar adına açıklama yapan Cihan Uzunçarşılı Baysal, "Talan Kongresi"ni protesto etmek için bir araya geldiklerini hatırlattı. "Kentsel dönüşüm"ün halkı kentin dışına sürdüğüne dikkat çeken Baysal, Paranın saltanatının sürdürüldüğü insaniyetten yoksun mekanlardan insanlığımızı korumak için bir araya geldik" diye konuştu.

"Kamu yararını sermaye yararına dönüştüren bir rant makinesine karşı çıktıklarını" ifade eden Baysal, "Dini beton, imanı asfalt bir bir yönetim karşısında İstanbul her gün biraz daha İstanbul olmaktan çıkıyor" dedi.

İstanbul'da neredeyse tüm mahallelerin yıkım tehdidi altında olduğunu dile getiren Baysal, şöyle konuştu: "Yaşam alanlarımız güvencesizleştirilerek, insanlarımız müteahhitler tarafından korkutularak adaletsiz kamulaştırma kararları çıkarılarak, mahallemiz gasp ediliyor. Kentsel dönüşümü, rant kapısı olarak görenlere karşı, 'kent hakkı' talebimizi bir kez daha seslendirmek için buradayız. Nerede yaşayacağımıza, nasıl yaşayacağımıza, ihtiyaçlarımıza, kentimizin mekanlarının tasarlanmasına, yeniden üretilmesine nihai kararı biz veririz." "Kentsel dönüşümün her yönüyle ele alınacağı kongrede biz yokuz" diyen Baysal, "bu kongrede kamu ve özel sektör temsilcileri var" dedi.

Baysal, son alarak, "Gezi isyanından doğan birlikteliğimiz, örgütlü gücümüz ve mücadelemiz ile buradayız" diye konuştu.

Yıldız'ın ardından konuşan HDP Şişli Belediye Eş Başkan Adayı Ayşe Berktay ise cezaevinde kaldığı süre boyunca Gezi direnişini heyecanla takip ettiklerini söyleyerek, "Bakanlık ve müteahhitlerle anlaşıp kentsel dönüşümün nasıl olacağının planını yapıyor. Bu aslında kar, çıkar, talan ortaklığı. İbretlik bir durumla karşı karşıyayız. Utanmadan yeni neslin geleceği için yapıyoruz diyorlar. Ama bizlerin kaderini onlar değil, bizim mücadelemiz belirleyecek" dedi.

Yerel seçimler ile ilgili olarak da konuşan Berktay, "Yerel yönetimlerde biz kendimizi yöneteceğiz. Kendi kaderimizi kendimiz belirleyeceğiz. Ve bunu başaracağız. Yerel yönetim seçim hazırlığı ve sonrasında talana, yolsuzluğa ve ranta geçit vermeyeceğiz" diye konuştu.

Forum yurttaşların konuşmalarının ardından sona erdi.

06.02.2014