Kadınlar Şengal ve Rojava için sokaktaydı

04.09.2014
HDK ve HDP Kadın Meclisleri, IŞİD tarafından taciz, tecavüz ve katliamlara maruz kalan Şengalli kadınlar için Galatasaray Lisesi, Kadıköy Boğa Heykeli ve Şirinevler Meydanı'nda eş zamanlı oturma eylemi gerçekleştirdi.

Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen HDP/HDK Kadın Meclisi üyeleri, "Jinen rojava ne bitene ne", "Kadınlar IŞİD'e geçit vermeyecek" yazılı pankart açarak oturma eylemi yaptı. Şengal katliamını anlatan fotoğrafların taşındığı eylemde sık sık, "Jin jiyan azadi", "Diren Şengal kadınlar seninle", "Yaşasın kadın dayanışması" sloganları atıldı. HDP/HDK Kadın Meclisi adına yapılan basın açıklamasını Yasemin Kipkurt okudu. Güney Kürdistan'da devam eden IŞİD katliamlarını hatırlatan Kipkurt, Ortadoğu'da kalıcı barış için halkların eşitliğinden ve kadınların özgürlüğünden başka yol olmadığını söyledi. Başta Şengal ve Rojava olmak üzere Ortadoğu'da devam eden katliamlara karşı tüm kamuoyunu duyarlı olmaya çağıran Kipkurt, katliamlar karşısında sessiz kalan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP hükümetinin kadın düşmanı politikalara ortak olduğunu söyledi. Açıklamanın ardından oturma eylemi sloganlarla devam etti.

Kadınlar Kadıköy İskele Meydanı'nda ise “Kadınlar, IŞİD terörüne geçit vermeyecek” pankartının açarak, Şengal, Rojava ve Filistinl kadınların fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşıdı. Sık sık, “Biji berxwadana Şengale” , “Ezidi kadınlar yalnız değildir” sloganlarının atıldığı eylemde basın açıklamasını yapan HDK ve HDP İstanbul Kadın Meclisi üyesi İlknur Melengeç, IŞİD'in Şengal'de yaptığı katliamları hatırlatarak, Şengall kadınların yanında olduklarını söyledi. Melendgeç, “ Kaçırılan Şengalli kadınların kurtulması, tecavüzcülerin hesabının sorulması, tehdit altındaki Şengalli kadınların tecavüzden korunması, şu anda dağlarda mahsur kalan kadın ve çocuklara insani destek sağlanması için tüm kadınları ve herkesi duyarlı olmaya çağırıyoruz” dedi. Melengeç, uluslararası güçleri ve dünya kdınlarını da Ezidi halkı ve kadınlarıyla dayanışmaya çağırdı.

Açıklamanın ardından kadınlar, ellerinde taşıdığı Ezidilerin fotoğraflarını yoldan geçen yurttaşlara göstererek onları Şengal halkına destek olmaya çağırdı.

04.09.2014