Kadın örgütleri: Yüksekdağ hakkında verilen karar hükümsüzdür tanımıyoruz

22.02.2017

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekağ'ın vekilliğinin düşürülmesine ilişkin açıklama yapan kadın örgütleri: "Sayın Figen Yüksekdağ kadın özgürlük çizgisinin en yüksek temsiliyetidir. Yüksekdağ onurumuzdur, mücadelesi mücadelemizdir, kadın özgürlük çizgisi, çizgimizdir. Kararı tanımıyoruz" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadın Meclisi'nin çağrısıyla bir araya gelen kadın örgütleri, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

HDP İstanbul İl Örgütü'nde basın toplantısı düzenleyen kadınlar, "Figen Yüksekdağ kadın özgürlük mücadelesinin siyaseten temsilcisidir, kararı tanımıyoruz" dedi.

HDP İl Eşbaşkanı Esengül Demir, HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ'ın, sadece HDP'yi değil, kadın özgürlük mücadelesini temsil ettiğini vurgulayarak, "Sayın Figen Yüksekdağ, kadın özgürlük mücadelesinin siyasi temsilcisidir" dedi, kararı tanımadıklarını belirtti.

KOÇYİĞİT: VEKİLLİK SIFATINI ANCAK YİNE MİLLET ALABİLİR

Yüksekdağ'ın vekilliğinin düşürülmesinin Meclis'e yapılan ikinci darbe olduğunu söyleyen HDK Eş Sözcüsü Koçyiğit, 4 Kasım'da yapılan ilk darbede ise çok sayıda HDP milletvekilinin tutuklandığını hatırlattı. Koçyiğit, "15 Temmuz'da hükümete karşı yapılan darbe girişimini bahane ederek sivil darbe başlatanlar, bugün tüm ülkeye karşı darbe yapıyor. Yüksekdağ'ın vekilliğinin düşürülmesi ile siyasi iktidar ikinci saldırı hamlesini başlatmıştır. Bu hamleyi tanımıyoruz. Vekil olma sıfatını milletten alan Sayın Figen Yüksekdağ'dan bu sıfatı ancak yine millet alır" dedi.

'NAFİLE 16 NİSAN'DA DA YENİLECEKSİNİZ'

Saldırıların iktidarın referandum süreci için yaptığı hesapların bir parçası olduğunu kaydeden Koçyiğit, "Hesapları tutmayacak. 7 Haziran ve 1 Kasım'da olduğu gibi 16 Nisan'da da yenileceksiniz" diye belirtti. Koçyiğit, şunları söyledi: "Sayın Figen Yüksekdağ'ın vekilliğinin düşürülmesi bu saldırılardan bağımsız değildir. Sayın Yüksekdağ'ın milletvekilliği düşürülerek, iradesi Meclis tarafından ipotek altına alınmak istenmektedir. Siz HDP'ye oy veren halkın, seçtiği vekilliğin, vekilliğini düşürürken halkın referandumdan sizden doğru tercih yapmasını bekleyemezsiniz. Sayın Demirtaş ve Sayın Yüksekdağ, hala 6 milyon oy almış bir partinin genel başkanları ve milletin vekilidir."

'YÜKSEKDAĞ KADIN ÖZGÜRLÜK ÇİZGİSİNİN EN YÜKSEK TEMSİLİDİR'

"Sayın Yüksekdağ Türk ve Kürt halkının bir arada yaşamasının temsili, ortak vatanda yaşamamızın güvencesi, HDP projesinin tuttuğunun simgesi, kadın özgürlük çizgisinin en yüksek temsiliyetidir" diyen Koçyiğit, şöyle devam etti: "Sayın Figen Yüksekdağ'ın tavizsiz bir şekilde duruş sergileyen çizgisiyle de her birimiz için yılmaz bir kadın özgürlük mücadelecisidir. Biz kadınlar, her birimiz birer Figen Yüksekdağız, onun yürüttüğü özgürlük, eşitlik ve adalet çizgisini alanlarda sokaklarda, her yerde sahip çıkacağız."

"Hak verilmez alınır" şiarıyla mücadele ettiklerini, bugüne kadar da tüm hakları mücadele ile kazandıklarını vurgulayan Koçyiğit, 59 milletvekilini kimsenin altın tepside kendilerine sunmadığını belirtti.

'SAYIN YÜKSEKDAĞ'IN MÜCADELESİ MÜCADELEMİZ, ÖZGÜRLÜK ÇİZGİSİ ÇİZGİMİZDİR'

Yüksekdağ'ın vekilliğinin düşürülmesiyle AKP'nin ne kadar kadın düşmanı olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunun altına çizen Koçyiğit, "AKP bizim özgürlükçü çizgimizin düşmanıdır. Bu karar yok hükmündedir. Sayın Figen Yüksekdağ onurumuzdur, mücadelesi mücadelemizdir, kadın özgürlük çizgisi, çizgimizdir" dedi.

ÇELEBİ: YÜKSEKDAĞ GİBİ MİLYONLARCA KADIN SOKAKLARDA OLACAK

Sosyalist Kadın Meclisleri Genel Sözcüsü Fadime Çelebi de, Yüksekdağ hakkında verilen kararın yok hükmünde olduğunu vurguladı. Yüksekdağ'ın 6 milyonun iradesi olduğunu belirten Çelebi, şunları söyledi: "Yüksekdağ şahsında tüm kadınların iradesi teslim alınmaya çalışılıyor, Meclis dışına itilmek isteniyor. Meclis, erkek egemen, eril zihniyet üzerinden yeniden inşa edilmeye çalışılıyor. Tarihsel olarak sokaktan aldığımız güçle siyasetin en merkezinde olduk. Saray ve AKP, bu mevziye saldırıyor. Bununla kadınların iradesini sönümlendirmeye çalışıyor. Biz, siyaseti Meclis'te yapmıyoruz, Figen Yüksekdağ gibi milyonlarca kadınla sokakta yapıyoruz. Figen Yüksekdağ'a yapılan tüm kadınlara yapılmıştır. AKP/Saray değil, kadınlar kazanacak. Figen Yüksekdağ bizim irademizdir. Bu iradeyi 'Hayır' çalışmasını daha da büyüterek boşa çıracağız."

EMEP'Lİ KADINLAR: KARARI KABUL ETMİYORUZ

Kadınları temsil eden Yüksekdağ'a yönelik saldırının tüm kadınlara yapıldığını ifade eden EMEP'li Kadınlar adına konuşan Şenay Kumus, "Bu kararla halkın, kadınların iradesi yok sayılmıştır. Milyonlarca kadının, kadın hareketinin yanında yer almış Figen Yüksekdağ hakkında verilen kararı kabul etmiyoruz. Birlikte mücadeleyi örmeye devam edeceğiz" dedi.

Bugün yaşananların 7 Haziran'ın ardından başlayan saldırıların parçası olduğunu söyleyen TJA'dan Peri Adalı, "Kadınlara, 8 Mart öncesinde bir mesaj verilmek isteniyor. En güçlü şekilde sokağa çıkmamızı engellemeye çalışıyorlar. Bu kirli sistemin karşısında en örgütlü şekilde duracağız" şeklinde konuştu.

Demokratik Kadın Hareketi'nden Dilşat Cambaz da kararı tanımadıklarını belirtti, "Önce kadınlara saldırıyorlar çünkü direngenliğimizi, irademizi biliyorlar. Bu saldırıların karşısında, birleşik ve örgütlü duracağız" diye konuştu.

EHP'li Kadınlar adına konuşan Fidan Ataselim, seçme ve seçilme haklarının gasp edilmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

SODAP'tan Kezban Konutçu, "Yüksekdağ Türkiyeli sosyalistleri de temsil ediyor" dedi, iktidarın, sosyalistlerin ve toplumun tüm kesimlerini temsil eden HDP projesini hedef aldığını belirtti.

YDK adına konuşan Sevde Erkılınç, Yüksekdağ'ın vekilliğinin düşürülmesi ile sokakta en güçlü dinamik olan kadınların hedef alındığını vurguladı. Erkılıç, "Mesajı aldık; sokaklarda yanıt vermeye devam edeceğiz, 8 Mart'ta en güçlü bir şekilde çıkacağız" dedi.

Yeşil Sol Gelecek Partisi, DBP ve Teori ve Politika Dergisi'nden kadınlar da konuşma yaparak, Yüksekdağ'ın vekilliğinin düşürülmesi kınandı.  (ETHA)