İzmir'de Yerel Yönetim Programı Çalıştayı

06.01.2014
HDP İzmir İl Örgütü, Tepekule Kongre Merkezi'nde "Kentimizi de kendimizi de biz yöneteceğiz, yerel yönetim programı" konulu çalıştay düzenledi. 2 gün süren çalıştaya İzmir'de bulunan akademisyenler, aydınlar ve kitle örgütü temsilcileri katıldı. 10 konu altında atölyelerin yapıldığı çalıştayda, Gezi eylemlerinden kadın sorununa, Kürt sorunundan ekonomiye, kültür sanat ve eğitim yaşamından doğa ve biyolojik çeşitliliğe, emek mücadelesinden kent yaşamında dışlanmaya karşı mücadeleye, kent sağlığından inanç özgürlüğüne kadar birçok konu tartışıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan HDP İzmir İl Eşbaşkanı Cavit Uğur, 17 Aralık operasyonları ve ardından yaşananlarla birlikte yeniden bir tarihsel sürecin içine girildiğini belirterek, bugünün diktatörlerinin kendi içinde çatışarak geleceğin diktatörlerini belirlemeye çalıştığını ifade etti.

Uğur, "Biz HDP olarak bağımsız, devrimci bir alternatif olarak geleceği onlara bırakmayacağımızı belirtiyoruz" dedi. Ardından konuşan HDP İzmir İl Eşbaşkanı Neşe Dilek Bakış ise, "Bugün buraya şiarımızın gereklerini nasıl yerine getireceğimizi konuşmaya, kendimize bir yol haritası çıkarmaya ve bu yol haritasını nasıl uygulayacağımızı konuşmaya geldik" dedi.

Ardından söz alan TİHV (Türkiye İnsan Hakları Vakfı) İzmir Temsilcisi Coşkun Üsterci, HDP Eşbaşkanı ve İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'e "örgüt üyeliği" iddiasıyla verilen, 8 yıl 9 ay hapis cezasının onamasına tepki göstererek, "Yeni kurulan ve büyük bir potansiyeli barındıran HDP'nin önü kapatılmak isteniyor. Bu kararı böyle değerlendiriyoruz" dedi. 2013 yılında Türkiye açısından çok büyük değişikliklerin yaşandığını ifade eden Üsterci, "Önce Diyarbakır Newroz'unda Sayın Adbullah Öcalan'ın mektubu okundu. O tarihten bu yana silahlı çatışmada bir tek insan bile yaşamını yitirmedi. Siyaset alanının farklı değerlendirilme şansı oluştu. Daha sonra Gezi direnişi ortaya çıktı. Kısa sürede Türkiye'nin hemen hemen her tarafına yayıldı. Gezi'nin yaralarını sarmaya çalışırken 17 Aralık operasyonu ortaya çıktı. Bu üç önemli gelişme yerel seçimlere genel seçim havası kattı" dedi.

2 günlük çalıştayın sonunda Kent sorunlarından kentin demokratik yönetimine, Kürt sorunundan, kadınların yerel yönetimlere katılmasına ve çevre sorunlarından sağlık sorunlarına kadar bir çok konunun konuşulduğu 10 farklı çalışma grubunda tartışmalar sonucunda oluşturulan raporlar genel toplantıda okunarak onaylandı. Çalışma gruplarının raporlarında kentin sorunları, kentte yaşayan emekçilerin, yoksulların, halkların, kadınların, LGBTİ'lerin yaşadığı sorunlar tespit edilerek çözüm önerileri ortaya kondu. Oluşturulan raporlar yerel seçimlerin programını belirleyecek.

5 Ocak 2014