İstanbul'da tutuklu vekiller için eylemler gerçekleştirildi

20.12.2013
HDK-HDP İstanbul 2. Bölge Meclisi, Anayasa Mahkemesi kararına karşın tutuklu BDP milletvekillerinin serbest bırakılmamasını protesto etti. Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen HDP ve HDK üyeleri, "Halklara eşitlik vekillerimize özgürlük" pankartı açtı. HDK İstanbul İl Yürütme Kurulu üyesi Fatma İnce açıklama yaptı. İnce, Diyarbakır mahkemelerinin Anayasa Mahkemesi kararlarını yok sayarak, tutuklu vekiller İbrahim Ayhan, Gülser Yıldırım, Kemal Aktaş, Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız'ın tahliye taleplerini reddettiğini belirterek, "Seçilmiş vekillerin temsil haklarını çiğnemenin yanı sıra verili hukuk düzenini de hiçe sayan bu hukuk kisvesi altında yürütülen bir ırkçı siyasetin ifadesidir" dedi. İnce, bu siyasi kararın kabullenilmesinin mümkün olmadığını belirterek, mahkemenin yetki sınırını aştığını söyledi. Vekillerin derhal serbest bırakılmasını isteyen İnce, HDK ve HDP'nin bu darbeyi izlemekle yetinmeyeceğini kaydetti.

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Şamil Altan ise, "Balbay'ın tekrar Meclis’e dönmesini sağlayan yasalar BDP'li vekiller için uygulanmadı" diyerek, HDP'li vekillerin açlık grevi eylemine dikkat çekti. Yasaların her yerde farklı olarak uygulanmasının devletin sömürgeci anlayışını ortaya koyduğunu belirten Altan, "Bir anayasa var, ama Fırat'ın doğusunda geçerli değil. Bizi bu kadar kolay kandıracaklarını nasıl düşünüyorlar" dedi. Altan, "Kendi iç çatışmalarını bile Kürtler üzerinden yapıyorlar. Bunları burunlarından fitil fitil getireceğiz. Kitleler sokaklara çıkacak. Zindandaki vekillere sözümüz bu. Daha ileride ne olacağını bilemeyiz" diye konuştu.

HDK-HDP İstanbul 1. Bölge Meclisi ise, Altıyol'dan Kadıköy İskelesi'ne kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Kitle adına açıklama yapan HDP Kadıköy İlçe Meclisi üyesi İlknur Melengeç, "Bu mahkemelerin Maraş, Sivas, Roboski, 19 Aralık katliamlarında Ceylan Önkol, Uğur Kaymaz, Hrant Dink, Ethem Sarısülük cinayetlerinde sessiz kaldıklarını uyuduklarını biliyoruz" dedi. HDP ve HDK olarak tüm herkesi tutuklu bulunan vekillerin durumun protesto etmeye çağırdıklarını belirten Melengeç, Meclis’te açlık grevine başlayan milletvekilleriyle dayanışma çağrısında bulundu.

17 Aralık 2013