İstanbul adayları Genç İstanbul'a katıldı

03.03.2014
HDP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayları Sırrı Süreyya Önder, Pınar Aydınlar ve Lice Belediye Başkan Adayı Rezan Zoğuroğlu'nun katılımı ile Şişli Kültür Merkezi'nde "Genç İstanbul-Ciwan Stenbol" buluşması düzenlendi. Yüzlerce gencin katıldığı buluşma etkinliği, saygı duruşuyla başladı. Burada açılış konuşmasını yapan Dilan Taşkın, "Genç İstanbul-Ciwan İstanbul" etkinliklerinin temel nedeninin sistemin gençliği öteleyen, yok sayan yaklaşımlarına karşı koyuş niteliği taşıdığını söyledi.

Taşkın, "Bizler diyoruz ki Türkiye ve Kürdistan'ın nüfusunun büyük bir çoğunluğu genç ise gençliği dikkate almayan, onun taleplerini göz önünde bulundurmayan hiçbir yaklaşım başarılı olamaz. Gençlik toplumun en dinamik gücü ise milyonlarca gencin okuduğu, çalıştığı bir şehir ise İstanbul. Yerel seçimler gençlik olmadan düşünülemez" dedi. Daha sonra söz alan HDP Şişli Belediye Eşbaşkan Adayı Ayşe Berktay da demokrasiyi yerinden ve doğrudan inşa etmeyi hedeflediklerini, yerel yönetimleri sadece teknik konular üzerinden değil, yaşamı biçimlendiren her şey olarak gördüklerini aktardı. Gençliğin enerjisin, dinamizmine ihtiyaçları olduklarını da ifade eden Berktay, başarmanın ilk adımının gönüllü ve içten bir çalışmaya bağlı olduğuna vurgulayarak gençleri çalışmalarını yoğunlaştırmaya devam etti.

HDP İstanbul Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Sırrı Süreyya Önder ise gençliğin kendini katmadığı hiçbir mücadelenin başarıya ulaşma şansının olmadığını vurguladı. Önder, kent mücadelesinin, siyasi mücadelenin ayrılmaz bir parçası haline geldiğine de dikkat çekti.

Konuşmasına demokratik siyaset zeminini amaçlayan bir yapı olduklarının altının altını çizerek devam eden Önder, "Sistem partilerinden ayrıldığımız en önemli nokta budur. Demokratik siyaset zemini önceliği, 1.5 yıldır Sayın Öcalan'ın başlatmış olduğu süreç ve argümana dayanıyor. Demokratik siyaset zemini bizim için olmazsa olmazdır" dedi. Erken seçim istemelerinin nedenini ise siyasete alan açma ve demokrasiyi savunma tutarlılığı olarak açıklayan Önder, bu olgunluğa sahip olduklarını söyledi.

Yerel seçimlerden bugüne kadar gerek Kürt siyasal kurumları, gerek sosyalistler yerel seçimlerde pek adı anılan çizgilerden olmadığını belirten Önder, "Bu seçim her şey farklı oldu. Biz konuşmadan hiçbir yerde konuşulmuyor. Ya etkiliyor ya da belirliyoruz. Sayın Öcalan'ın başlattığı sürece güç veren ve pratikleşmesiyle ortaya çıktı" dedi. HDP Ve BDP birliğinin siyasette ilk defa kent yönetimlerinde vaat ettiklerini gerçekleştirdiğini belirten Önder, halkın bunu gördüğünü ve eş başkanlık sisteminin de bunun örneği olduğunu ifade etti.

Önder, konuşmasında 17 Aralık operasyonu kapsamında tutuklanan Reza Zarrab, Barış Güler ve Kaan Çağlayan'ın da aralarında bulunduğu 5 kişinin tahliye edilmesine de değindi. Önder, tahliyeler için "Ülkede göz göre göre dublaj montaj demeden, bu uğursuzluğu bu hırsızlığın her şeyini bir çırpıda tahliye ettirdiler. Tüm siyasetçilerimiz KCK'den alındı. Hasta tutsak yoldaşlarımız var. Sayısı 400'ü buluyor. Daha 4'ü tahliye edilmedi. Bunlar burada duruyorken siz asalakları soruşturmadan kaçırıyorsunuz. Halkın bu iktidara tahammül sınırı kalmadı" değerlendirmesinde bulundu.

Önder'den sonra söz alan HDP İstanbul Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Pınar Aydınlar da devlet politikalarının gençliği asimile etmeye yönelik olduğu üzerinde durdu. Bunu boşa çıkaran örnekler olarak da "Denizler, Mahirler, Gezi şehitlerini" gösterdi. İstanbul'un kavganın başkenti olduğunu belirten Aydınlar, "Bu noktadan gençlere vermek istediğimiz kadar bütün renklerin koynunda barındırdığına inandığımız için İstanbul'a talibiz" dedi.

Aydınlardan sonra BDP'nin en genç kadın adayı olan Lice Belediye Başkan Adayı Rezan Zoğuroğlu konuştu. Kendini gençliğin temsilcisi olarak kendini gördüğünü ve aday olmaktan ziyade gençliğin temsiliyetinin onur verici olduğunu belirten Zoğuroğlu, "BDP'nin siyasi geçmişi ve 30 yıllık geçmiş benim BDP'de yer almamı sağladı" dedi. Lice'de aday olmasını da değerlendiren Zoğuroğlu, "BDP'den aday olacağım ütopik geliyordu. Yaşadıklarım üzerinden, Kürdistan'da yaşayan halkların yaşanmışlıkları üzerinden bunun verdiği güçle ütopik olan gerçek oldu" dedi.

Son olarak LGBTİ aktivistlerin taleplerinin sıralandığı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, yerel yönetimlerde LGBTİ bireylerin yer almayı, kent konseyi ve mahalle meclislerinde yer almak istedikleri, belediyelerce homofobi ve transfobiye karşı olanlar için çalışmalar yapılması gibi talepler aktarıldı.

Yapılan konuşmaların ardından gençler soru ve önerilerini adaylara anlattı. Gençlerin çok sayıda fikirle adaylara gelmesi üzerine önerilerin internet üzerinden aktarılmasının planı oluşturulmasıyla program son buldu.

28.02.2014