Hrant Dink için Diyarbakır'da anma etkinliği düzenlendi

21.01.2014
BDP Diyarbakır İl Örgütü, Ermeni Gazeteci Hrant Dink'in katledilişinin yıl dönümü dolayısıyla Cegerxwîn Gençlik, Kültür ve Sanat Merkezi Tiyatro Salonu'nda anma gerçekleştirdi. Anmaya Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, tahliye olan milletvekilleri Selma Irmak ve Gülseren Yıldırım ve belediye eşbaşkan adaylarının yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. "Hrant'sız ve adaletsiz 7 yıl ve katledilişinin 7. yılında saygıyla anıyoruz" pankartı asılan anma saygı duruşu ile başladı. Daha sonra Dink'in yaşamını konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Etkinlikte konuşan Ermeni yazar Mıgırdiç Margosyan, anmaya Ermeniler adına gelmediğini kaydederek, "Bu ülkeye ve anmaya bir Ermeni dölü olarak geldim" dedi. Katliamın üzerinden 7 yıl geçtiğinin altını çizen Margosyan, "Adalet dağıtan adalet kapılarında ne yazar? Adalet mülkün temelidir. Bu dünyanın en büyük yalanıdır. Bu ne biçim bir adalettir. Bu ülkede hep kardeşlikten bahsedilir. Ama kimin kardeşliği. Hrant niçin öldürüldü? Ermeni olduğu için. Hrant'ın şahsında bir dava görüldü. Taksim'de İçişleri Bakanlığı yakınlarında 'Ermeni piçleri' diye yazı yazılıyor. Ama Bakanlık görmüyor. Böyle bir ülkede adaletin neresine yaklaşıyoruz. Hrant bu ülkede barıştan yana bir insandı. İttihat Terakki'den beri değişmeyen zihniyet katliamlara devam ediyor. Biz bu zihniyeti yıkacağız" diye konuştu.

Ardından konuşan DTK Daimi Meclis üyesi Seydi Fırat da, Dink'in hem Kürt hem de Ermeni halkının barış sembolü olduğunu ifade ederek, "Biz barışımızı arıyoruz. Hem Kürt hem Ermeniler yüzyılın başında mücadele içinde yaşadılar. 7 yıl geçti. İstiyoruz ki bu katliam aydınlatılsın" dedi.

Fırat'ın ardından konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Gültan Kışanak ise, yaşamını yitirenlerin anmalarında düşünceleri dile getirmenin zor olduğunu ve Hrant'ın şahsında katledilenleri saygıyla andıklarını belirterek şunları aktardı: "Hrant'ı, toprağında yeşeren bir çiçeği, yeşerdiği anda koparıp katlettiler. Bu topraklarda Ermeni halklarının kökten kopardıklarını sandılar ama yanıldılar. Bu cinayetten bu katliamdan daha vahim olanı bayrak önünde çekilen fotoğrafıydı. Biz adaleti ararken onlar adaleti de katlettiler. Katledildikten sonra milyonlar sokaklara döküldü. Bin yıllardır toprağından sökülüp atılmak ne demektir biliyor musunuz? Mezarlıkları bulamamak ne demektir biliyor musunuz? Katliamdan sonra yetim kalan çocukların devşirilip yitirildiği ne demektir biliyor musunuz? Bu sorulara en iyi cevap verecek olanlar Ermeni ve Kürt halkıdır."


Kışanak'ın ardından Ermeni Sanatçı Othen sahne alarak Hrant Dink için şarkılar söyledi. Sahnede bulunan Dink'in fotoğrafı önüne karanfiller bırakılarak anma sona erdirildi.

19 Ocak 2014