'Hopa'da direniş ruhu HDP ile devam edecek'

13.02.2014
Karadeniz bölgesinin birçok il ve ilçesinde yerel seçimlere hazırlanan HDP'nin seçimi kazanma noktasında en iddialı olduğu yer ise Artvin'in Hopa ilçesi. Karadeniz'de muhalif, demokrat ve direnişçi kimliğiyle öne çıkan aynı zamanda yeşili ve mavisi ile doğal bir cennet olan ilçede HDP'nin adayı ise iki dönem önce Hopa Belediye Başkanlığı görevi yürüten Yılmaz Topaloğlu. Hopalıların yakından tanığı bir isim olan Topaloğlu belediyecilik anlayışını ve HDP ile Hopa'da yerel yönetime getirecekleri farklılıkları DİHA'ya değerlendirdi.

Topaloğlu, HDP tarafından ortaya konulan öz yönetim modelinin sorunların çözümü noktasında bir çıkış olduğunu belirterek, "Artık eşit yaşamak istiyoruz. Yönetilen ve yöneten arasında dikey değil paralel bir durum söz konusu olsun istiyoruz. 'Eşitlenip, kendimizi de kentimizi de yöneteceğiz' diyoruz. Halkların kendisini yönetmek için başkalarının akıllarına, yöneticiliklerine ihtiyaçları yok. Kendileri de kenti yönetebilir. HDP'nin öz yönetim modeli ile Hopa'da halkların yönetimini ilan edeceğiz. Herkese örnek olacağız" dedi. 2004 yılında belediye başkanı olarak Hopa'ya hizmet ettiğini dile getiren Topaloğlu, görevi bittikten sonra yerine seçilen CHP'li belediye başkanının kendisinin var ettiği tüm kamu yararına olan hizmetleri yok ettiğini söyledi. "CHP'li belediye döneminde, belediyede çalışanların özlük hakları yok oldu. Yeşili ve mavisi ile ünlü olan Hopa, tam bir beton yığınına dönüştü. Buradaki CHP'li belediye TOKİ'den daha çok çalışmış resmen. Her yer bina dolu. Bizim dönemimizde belediyeye ait bir spor kulübü oluşturulmuştu ona da ödenek ayırmadılar. Buna rağmen kulüp başarılara imza attı. Biz ne yaptıysak CHP onu yıktı. Yıktıkça Hopa'yı da yok etti. İmar planlarını değiştirdi. İmar planlarında yapılan oynamalar kenti dev bir beton yığınına dönüştürdü" diye konuştu.

Daha önce de belediye başkanlığı yapmış ve yaptıkları da tek tek yıkılmış biri olarak neden ikinci kez aday olduğunu Topaloğlu, "Topluma olan sorumluluk" olarak açıkladı. "Toplumsal sorumluluğum beni aday olmaya itti" diyen Topaloğlu, yerel seçimlerin tek tipleştirilmesine de karşı olduğunu vurguladı. Dev kampanyalarla tek tip bir seçim maratonu yaratılmaya çalışıldığına dikkat çeken Topaloğlu, "HDP tüm alışkanlıkları alt üst ederek, farklı bir bakış açısı ile halklarla ortaklaşacak. Halklar, boyalı seçim kampanyalarının arasından kendi güçlerini HDP'de görecekler" dedi.

Egemen milliyetçilik anlayışına nitelikli bir yanıtın ancak HDP ile verileceğini açıklayan Topaloğlu, "Gürcüler, Lazlar, Hemşinliler burada yıllardır birlikte yaşarız. Bu ortak yaşamın Türkiye'ye örnek olmasını isterim. Çünkü, burada yaşayan halklar aynı zamanda bu ülkenin ötekileridir. HDP, tüm ötekilerin, mağdurların partisidir" diye konuştu. Hopa'nın en önemli sorunlardan birinin içme suyunda son dönemlerde yaşanan kesintiler olduğunu söyleyen Topaloğlu, bölgede planlanan hidroelektrik projelerine de tepki gösterdi. Topaloğlu, "Doğa ile barışık belediyecilik anlayışımız ile tüm sorunların üstesinden yine halklarımızla birlikte geleceğiz. Suyumuzdan da, doğamızdan da, Hopa'mızdan da vazgeçmeyeceğiz" diye vurguladı.

Hopa'da birçok halkın bir arada yaşadığını hatırlatan Topaloğlu, çok dilli belediyecilikten korkmamak gerektiğini söyledi. Korkuyu aşmak anlamında zamanla çok dilli belediyecilik yaklaşımın gündeme geleceğini ifade eden Topaloğlu, "Bunun yukarıdan direk olarak bizi yaptığımız bir şey olarak yansımasını istemeyiz. Halkların ortak talepleri ile şekillenen çok dilli belediyecilik hizmeti üretebiliriz" dedi.

Hopa'nın muhalif ve direnişçi kimliğine dikkat çeken ve emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun yaşamını yitirmesini hatırlatan Topaloğlu, HDP ile direniş ruhunun devam edeceğini belirterek, "Herkesi tutuklayan, şiddet içeren tavır kitlelerin tepkisine neden oldu. Tekrarın yaşanmasına izin vermeyiz" dedi.

Son olarak Hopalılara seslenen Topaloğlu, "AKP de CHP de bu kent için aynıdır. CHP, AKP'yi aratmayan uygulamalara imza attı. Kenti şuan bir AKP'li yönetseydi de yine böyle olurdu. Yani özlük haklarını kaybetmiş belediye çalışanları, inşaat şantiyesine dönmüş bir Hopa. Bu iki parti de Hopa'da aynıdır. Bu ikisinin arasında sıkışmayalım. AKP ve CHP'nin arasından sıyrılalım, bize dayatılan iki yolun çözüm üretmediği ortada. Gelin, üçüncü yolu birlikte yaratalım" dedi.

12.02.2014