HDP Samsun adayı Cüre, ranta karşı kenti birlikte yönetmeye çağırdı

08.02.2014
HDP, öz yönetim modeliyle yerel yönetimlerde alternatif olma iddiasında. Yıllardır sistem partileri tarafından yönetilen Karadeniz bölgesi il ve ilçelerinde de emek ve demokrasi güçleriyle seçimlere hazırlanan HDP, Karadeniz bölgesinin birçok ilinden de belediye eşbaşkanlıkları için aday gösterdi. 2012 yılında yaşanan selin çarpık kentleşmenin ve altyapı sorunlarının bir sonucu olarak vurduğu ve TOKİ konutlarında 11 kişinin yaşamını yitirdiği Samsun'da da HDP çalışmalarına hız verdi. Karadeniz bölgesinin en kalabalık nüfusa sahip illerinden birisi olan Samsun'da HDP'nin Samsun Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı İlhan Cüre, "Samsunlular ya rantın belediyelerini seçip mağdur olacak ya da HDP'yi seçip kenti kendi yönetecek" dedi. Cüre belediyecilik anlayışını, adaletsizliğin ve eşitsizliğin arttığı, tamamen sermayenin hizmetine sunulduğu bir ortamda, sermayenin değil halkın yönetiminin belediyede yer alması olarak özetledi. Cüre, "Belediyeyi, sermaye odakları değil, halkın çıkarları, halk yönetecek. Bize dayatılan düzen partilerinin aksine halkların yeni umudu, başka bir yolu var" dedi.

Cüre'nin ailesi de kendisi gibi emek ve demokrasi mücadelesinde cezaevlerinde kalmış, işkencelerden geçmiş. Cüre, bu nedenle kendisini, "Aileden komünist" olarak tanımlıyor. İnşaat Mühendisi olan Cüre'nin ağabeyi 1980'den sonra ülkeyi terk etmek zorunda bırakıp Almanya'ya gitmek zorunda bırakılan bir siyasi mülteci. Babası Recep Yüce de yine demokrasi mücadelesinde yıllarını cezaevinde geçirmiş bir emekçi. Yüce'nin annesi Ulviye Cüre ise 1980'de yılında 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde meclis önünde düzenlenen cezaevindeki siyasi tutsaklara destek yürüyüşünde aldığı darbeler dolayısıyla hayatını kaybeden Didar Şensoy'un ölümüne tanıklık etmiş bir insan hakları savunucusu. Cüre'nin ailesinde hemen herkes Türkiye siyasi ortamından nasibini alınca İlhan Cüre de siyasetle çocukluk yıllarından itibaren ilgilenmeye başlamış. Siyasetteki aktif yıllarını Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünde okurken geçiren Cüre, 1980 sonrasını da binlerce genç gibi, cezaevinde ve işkencelerde geçirmiş. Sonrasında siyasetle bağını koparmayan Cüre, 1994'te siyasi sığınmacı olarak Almanya'ya gitti. Cüre, Türkiye'deki bazı yasaların değişmesi ve yargılandığı dosyaların bazılarının zaman aşımına uğraması üzerine ancak 2000'de Türkiye'ye dönebildi.

HDP'nin sokağın partisi ve sokağın sesi olduğunu dile getiren Cüre, bu nedenle de her zaman sokakta verilen mücadeleye önem verdiğini, Samsun'da da bu mücadelenin işten atılan hastane işçilerinin, okuldan atılan öğrencilerin, derelerini korumak için mücadele eden yaşam savunucularının yanında olmak olduğunu söyledi. Rantsal çıkarların ön plana çıktığı "kentsel dönüşüm" projelerinin yoğun bir şekilde yaşandığı Samsun'da yoksul kesimlerin kent dışına itilmeye çalışıldığını belirten Cüre, "Zeytinlik, Hastanebaşı, Canik mahallelerindeki yurttaşlar kentsel dönüşüm projeleri ile kent dışına itilmek isteniyor. Çoğu yoksul yurttaşlarımız. Buna izin vermeyeceğiz" dedi. Daha önce de kentte Roman yurttaşların yaşadıkları bir mahallenin "kentsel dönüşüm" çerçevesinde yıkılarak Roman yurttaşların kent dışına itildiğini kaydeden Cüre, etkin bir muhalefet ile böylesi projelere bir daha Samsun'da izin vermeyeceklerini söyledi.

Samsun'da Cüre ile birlikte, Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı için, CHP, MHP, Saadet, AKP, HEPAR'dan da adaylar yarışıyor. Bu adaylardan biri de 2012 yılında yaşanan selin çarpık kentleşmenin ve altyapı sorunlarının bir sonucu olarak vurduğu ve TOKİ konutlarında 11 kişinin yaşamını yitirdiği dönemde AKP Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya. Cüre, Ziya'yı eleştirerek, "İmara açılmaması gereken bölgeler ranta açılınca sel felaketinde ölümler yaşandı. Dere yataklarına evler yapıldı. Bugün bu insanlar hala aynı partilerinden adaylar. Bugüne kadar sorumluları hakkında idari ve hukuki işlemler yapılmadı. Bu belediye başkan adayı bir kez daha adaylığını sundu. Halkımız bunları düşünerek, oylarını vermelidir. Bunların peşini bıraktılar. Biz bunların da takipçisiyiz" diye konuştu.

Samsun'un en önemli sorunlarından biri de ulaşım. Cüre, bu sorunu da yine meslek odaları ile birlikte çözeceklerini ifade ederek, toplu taşımayı savunduklarını söyledi. Halkın ulaşım hakkını sağlıklı ve ucuz olarak sağlayacaklarını söyleyen Cüre, su hakkının da temel bir insan hakkı olduğuna dikkat çekti. Bu anlamda suyun belli bir miktarda olan kısmının ücretsiz olması noktasında projeler üreteceklerini anlatan Cüre, rahat yaşanabilir kentler geliştireceklerini vurguladı.

Cüre, toplumun yarısını oluşturan kadınların erkek egemen sistem nedeni ile siyasete katılma oranlarının düşük olduğunu belirterek, kadın meclisi kuracaklarını ve bu meclisin kendisine ayrılan bütçe ile kadınların sorunlarını çözeceğini söyledi. Gençler için de gençlik meclisi kurulacağını belirten Cüre, istihdamın arttırılması için projeler üreteceklerine vurgu yaptı.

Samsun'u kentsel dönüşümden arınmış, ulaşım sorunlarını çözmüş bir kent olarak hayal ettiklerini dile getiren Cüre, "Yaşanılabilir bir kente kavuşmak için adayım. Bunu gerçekleştirmek için de gerekirse ev ev mahalle mahalle gezeceğiz. Halkımıza, rant ve sermaye belediyelerinin neler yaptıklarını anlatacağız. Kendi belediyecilik anlayışımızı da anlatacağız. Samsunluları yerel seçimlerde kendi geleceklerini seçecekler. Ya rant sermaye belediyelerini seçip sel felaketi mağduru olacaklar ya da birlikte ürettiğimiz projelerle kent yönetiminde söz sahibi olacaklar" dedi.

07.02.2014