HDP Ordu adayı: Ölen çocukların isimleri değil kendileri caddelerde yaşasın

11.02.2014
HDP'nin adayları barışı ve halkların kardeşliğini anlatmak için yola koyuldu. Seçim startını veren HDP Ordu Büyükşehir Eşbaşkan adayları, esnaf Vedat Şensoy ve emekli sağlık çalışanı Şehnaz Gül.

Eşbaşkan adaylarından Şensoy'un yaşamı sosyalist bir mücadele ile geçti. 90'lı yıllardan beri aktif siyasetin içinde olan Şensoy, sol sosyalist çizginin bugün geldiği noktada HDP'yi bir umut olarak değerlendirdi. Şensoy, Karadeniz'de son 10 yılda ırkçılığın güçlendirilmesi, 2004'te TAYAD'lı ailelere yönelik ırkçı saldırılar, Samsun'da Ahmet Türk'e atılan yumruk ve en son Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katilinin Trabzonlu olması gibi olaylardan rahatsız olduğunu belirtti. Karadeniz'in ırkçı unsurları ön plana çıkartılarak farklı tanıtıldığını anlatan Şensoy, "Karadeniz'de, cesur yürekli çok insan olduğunu biliyoruz. Kardeşliği, barışı pekiştirecek güçlü insanlara ihtiyaç var. Biz de kendimizi o cesur yüreklerden biri olarak tanımlıyoruz. Bu nedenle umudu HDP' de bulduk, yer aldık" dedi.

HDP'nin belediye başkanlık seçimlerinde yer almasını da sadece bir başlangıç olarak değerlendiren Şensoy, esas mücadelenin, seçimlerden sonra başlayacağı değerlendirmesinde bulundu. Seçim kampanyası da değinen Şensoy, seçim kampanyası boyunca mahalle mahalle gezip barışı anlatacaklarını söyledi. Şensoy, "Barış gelirse diğer sorunların çözümü daha da kolay olur. Barışı HDP ile öreceğiz" dedi. Ordu'nun, yeşilinin yok edildiğini ve betona döndürüldüğünü anlatan Şensoy, "Ulaşımla ilgili ciddi sıkıntılar var. Şehrin ilçeleri beldeleri köyleri arasında ciddi bağlantı sorunları var. Fındık tarımı ile genel ekonomik geçimini sağlayan halk, köyden kente göç ettiriliyor. Bu sorunları halkı da dahil ederek çözeceğiz" diye konuştu.

Şensoy, belediyecilik anlayışını ise, katılımcı demokrasiye olan inancı ile açıkladı. "Kent sizin, sorunlar da sizin çözümler de" diyen Şensoy tüm projelerin yurttaşların ve meslek odalarının fikirleri alınarak hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Kentin seçilmişlerin değil kentte yaşayanların olduğunu dile getiren Şensoy, "Tüm kentin sorunlarını yönetenler çözemez. Sorunları biz de çözemeyiz. Sorunları birlikte tespit edip birlikte çözeceğiz." dedi.

Çatışmalı sürecin en fazla yarasını alan illerden birinin Ordu olduğuna dikkat çeken Şensoy, "Ateş düştüğü yeri yakıyor. Sonuçta bizi de yakıyor. Karakolların basılması şok etkisi, travmalar yaratıyor. Ordu'nun birçok kentinin sokakları caddeleri ölen askerleri isimleri ile dolu. Çocuklarımızın ve askerlerin isimleri ile tanımlanıyor caddeler. Biz istiyoruz ki, isimleri değil gençlerin kendileri yaşasın o caddelerde sokaklarda. Bize düşen o gençleri yaşatacak talepleri yükseltmek" diye konuştu.

Ordu'nun büyük şehir belediye başkan adayı Şehnaz Gül ise "Kadınların politik sahnede yer almaları şart" dedi. Gül, kadınlar olmadan hiçbir şeyin olmayacağına dikkat çekti. Gül, "Kadınlar olmadan barış da olmaz" dedi. Gül, kent yaşamını getirdiği tüm sorunları yine kentte yaşayanlarla çözeceklerini söyleyerek, önceliğini kadınlardan yana kullanacağına vurgu yaptı. "Kadınların sorunlarını çözersek neredeyse toplumun tamamının sorunlarını çözmüş oluruz. Çünkü kadınları da yetiştirenler sonuçta erkeklerdir" diyen Gül, "Kadınların kesinlikle artık sokaklarda olması lazım çünkü kadınlar bütün alanlarda varlar, çocuk yetiştirmekten tutun da ekonomik katkılara kadar. Eğer kadınlar gerçekten siyasete atılırsa dünyanın rengi değişir barış gelir. Çünkü barışı en çok biz kadınlar istiyoruz. Bizim çocuklarımız ölüyor. Asker ölümlerinin olmaması, bizi mutlu ediyor. Tüm annelerin acısını paylaşıyorum. Her zaman barış diyorum bütün kadınlar el birliği ile barışa hazırlanalım" diye kaydetti.

10.02.2014