HDP Merzifon'da 'çılgın' değil, alternatif olmayı hedefliyor

09.02.2014
Halkların Demokratik Partisi (HDP), yerel seçimleri yaklaşırken, Karadeniz bölgesinde de seçim çalışmalarını hızlandırdı. HDP'nin belediye eşbaşkan adayları, nitelikleri, öz yönetime dayalı alternatif belediyecilik anlayışlarıyla, birçok siyasi partinin adayından daha fazla dikkat çekiyor. HDP'nin dikkat çeken adaylarından biri de Amasya'nın en büyük ilçesi Merzifon Belediye Eşbaşkan adayı Mevlüde Çırpan. Çırpan, hedeflerini DİHA'ya değerlendirdi.

Öğrencilik yıllarından itibaren siyasetle yakından ilgilenen Çırpan, 18 yaşında öğretmen olarak atandıktan sonra da politik yaşantısına öğretmenlerin hakları için mücadele eden TÖBDER'de devam etmiş. Çırpan o günlerin baskıcı günlerini, "Demokratik bir eğitim sistemi için, mücadele etmek gerekiyordu. Biz de o dönem mücadelenin içindeydik. Hatta okullarımızda sık sık yasaklı kitap aramaları yapılırdı, ben de o dönemin yasaklı olan Orhan Kemal'in kitabını öğretmen kürsüsüne saklamıştım" diye anlattı.

2013 yılında emekli olana kadar öğretmenler için mücadele eden Çırpan, HDP ile tanışma sürecini de, "Bileşenleri, belediyecilik anlayışları ile dikkatimi çekiyordu. Çevremin de beni önermesi ile aday oldum. İyi ki aday olmuşum. Velilerim, öğrencilerim, herkes destek olduğunu açıkladı" dedi.

Çırpan HDP'nin özyönetime dayalı belediyecilik anlayışının birçok partiden duymaya alışılan anlayışlarla pek de örtüşmediğini ve yeni bir alternatif olduğunu söyledi. Çırpan belediyecilik anlayışlarını "vaatsiz" olarak niteledi. "Biz de vaatler yok. Oy sadakacılığı, makarnaya karşı oy bekleme yok. Biz de çılgın projeler hiç yok" diyen Çırpan, belediyecilik anlayışını, "Biz de olan şey, birlikte yönetmeye olan inanç, halklara olan güven. Sorunları birlikte tespit edip birlikte çözüm üretmek" diye konuştu.

Türkiye'nin genelinde olduğu gibi Merzifon'da en önemli sorunlardan biri, işsizlik. Çırpan bu durumu, "Merzifon'daki iş alanları ihtiyaca yetecek durumda değil, gençlere iş alanı yaratabilmek için çalışacağız" dedi. Merzifon'un diğer önemli sorunun trafik olduğunu söyleyen Çırpan, "Bu sorunu çözmek de bizim görevimiz olacak. Sorunu birlikte çözeceğiz" diye vurguladı.

Merzifon'da Türkiye'nin birçok kentinde yoksul halklara dayatılan kentsel dönüşüm furyasından payını düşeni aldığını belirten Çırpan, kentsel dönüşümün Merzifon'da görülen en belirgin etkisinin, zenginlerin ve yoksulların mahallerinin ayrıştırmaları olarak görüldüğüne dikkat çekti. "Bu bizleri çok rahatsız ediyor" dedi. Çırpan, insanlar kendi yaşadıkları yerlerde istihdam edilmeleri durumunda, başka yerlere de göç etmek zorunda kalmayacaklarını söyledi.

Çırpan'ın Merzifon için bir de hayali var. Merzifon'da kadınların, gençlerin ve çocukların rahatlıkla kullanabilecekleri bir kültür merkezi olmadığını kaydeden Çırpan, "Merzifon için kocaman bir eğitim ve kültür sanat merkezi hayal ediyorum. İnsanların sanatsal etkinlilerini yapabilecekleri, sporunu rahatlıkla yapabileceği, tiyatro yapabileceği, kendini bulabileceği bir sosyal yaşam merkezi Merzifon'a çok yakışır" diye konuştu.

Merzifon'lu çocukların da çok sorunları olduğunu dile getiren Çırpan, çocukların sosyallaşebileceği parklar, sosyal alanlar olmadığını ve bu sorunun çözülmesi gereken öncelikli sorunlardan biri olduğunu söyledi. Çocukların da katılımcı demokrasi de kendilerine yer edinmeleri için ortamların yaratılacağını söyleye Çırpan, çocuk meclisleri kuracaklarını vurguladı.

Erkek egemen sistemin kadınları dışladığını anlatan Çırpan, "Kadınlar eve hapsediliyor. İnsanlar cinsiyetlerinden ötürü ayrıma tabi tutulmamalı. Evde işyerinde her zaman kadınlar eziliyor sömürülüyor. Kadınlar, aynı işi yapan işe erkeklerden daha az ücret alıyorlar, tacize tecavüze maruz kalıyorlar, öldürülüyorlar. Kadınların erkeklerle her yerde eşitçe yaşayacağı, bir yaşam düşlüyorum bunu hayata geçirmek için çalışmak istiyorum" dedi.

Çırpan'ı demokrasi anlayışı da sadece seçimleri kapsamıyor. "Yetki ve karar sahibi olmadan demokrasiden söz edilemez" diyen Çırpan, HDP'nin tabandan gelen yerelden demokrasiyi yükselten bir yaklaşımı olduğunu söyledi. 7'den 77'ye kadar her yaştan insanın HDP'de kendisine yer bulduğuna dikkat çeken Çırpan, "Merzifon için HDP yeni umutlar için üçüncü bir yol. Umutları hayata geçirmek de bizlerin görevi. Bunda da başarılı olacağıma inanıyorum. Çünkü biz insanı, doğayı seviyoruz yaşadığımız her yerde herkesin eşit yaşamını istiyoruz" dedi.

Çırpan son olarak tüm kadınlara seslenerek, "Türkiye'de yaşayan tüm kadınlara buradan bir çağrı yapmak istiyorum. Yaşamın her alanında karşılığı olmayan emeğimiz var. Evde, tarlada, fabrikada, kamusal alanda en ağır işleri yapan bizleriz. Neden politika sahnesinde de olmayalım ki? Bütün bu gücümüzü siyasal alanda da göstermek erkek egemen sisteme kadınların da var olduğunu güçlü olduğunu yönetimlerde başarı ile çalışacaklarını biliyoruz. İnanıyoruz. Hayde, tüm kadınlar, politik arenaya" diye konuştu.

08.02.2014