HDP, Kocaeli aday adaylarını tanıttı

04.01.2014
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli İl Örgütü, Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Prof. Dr. Nilay Etiler'i tanıtmak amacıyla İzmit Cumhuriyet Parkı'nda etkinlik düzenledi. Etkinliğe, HDP Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Nilay Etiler, HDP Kocaeli İl Eşbaşkanı Kuvvet Lordoğlu ile sivil toplum örgütleri temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.


Etkinlikte söz alan HDP Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü, partilerinin yerel yönetim anlayışının bu kentin bir kadın bilim insanı tarafından yönetilmesi olduğunu ve bilimsel bir kent yönetimi uygulamasını bu seçimle birlikte daha da pekiştirmek istediklerini belirterek, kentin yönetimine doğrudan halkın katılabileceğini ve HDP'nin bir kent demokrasisi inşa edebileceğini söyledi.

1960'larda İzmit'in fabrikaların yaydığı kötü kokular nedeniyle yaşanmaz halde olduğunu söyleyen Kürkçü, kentin geliştikçe, büyüdükçe daha da yaşanmaz hale geldiğini belirterek, "Bu kent uluslararası sermaye tarafından yutulmuş bir kenttir. Bu sermaye aldıklarının hiç birisini geri vermediği için 1999 depreminde kentteki büyük yıkımın, insan kayıplarının sorumlusu olmasının nedeni bu sermaye adamlarıdır. Bu kaderi değiştirmek istiyoruz. En önemli ilkemiz kentin kendi kendini yönetmesidir" dedi. AKP'nin olduğu her yerde iktidara talip olduklarını ve AKP'yi iktidardan indireceklerini kaydeden Kürkçü, kentlerin de özerk olması için ilk adımları atacaklarını, özerklik taleplerinin Kürdistan'dan başladığını ama bunun bütün kentlerin kendi kararlarını vermesi gerektiğini aktardı.

AKP'nin cemaatin ipine sarılarak kuyudan çıkmaya çalıştığını ama bunun artık imkansız olduğunu aktaran Kürkçü, "Cemaatle ittifakı, faşist ırkçılarla ittifakı AKP'nin seçeneği diye bize gösterirlerse, onları elimizin tersiyle bir kenara itmemiz gerekir. Geriye bir tek HDP alternatifi kalır. Biz Türkiye'nin 2015'deki geleceğiyiz" dedi. HDP'nin seçimi kazanma gibi bir amacının olmadığı havasının yaratılmaya çalışıldığını söyleyen Kürkçü, "Bizim seçimi kazanma ihtimalimiz başkalarınınki kadardır. Bu halkın kime teveccüh edeceğine bağlıdır. Kendi hakkı ve halkı için mücadele etmeyenlerin halkın isteklerine karşı yapacağı hiç bir şey yoktur. İzmit'te kimsenin azımsanmayacağı bir gücüz. Bizimle ortaklık kurmak isteyen de bizden ne istediğini bilecek ve söyleyecek. Anayasada Kürt'ün hakkını oraya yazdırmamak için gayret edenler, Kürt'ün oyunu otomatik olarak cebinde göreceğini sanıyorsa, avucunu yalar" dedi. İzmit kentini Nilay Etiler'in şahsında kadınların yöneteceğini vurgulayan Kürkçü, "Dersim'de, Diyarbakır'da nasıl eşbaşkanlık sistemiyle kadınlar yönetimde yer alacaksa, burada da aynı şey olacak. Kadınların elinin değmediği hiçbir yönetim adil olamaz" dedi.

HDP Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Prof. Dr. Nilay Etiler ise, İzmit'in sanayileşme adına vazgeçilmiş, terkedilmiş bir kent olduğunu kaydederek, HDP olarak gözden çıkarılmış, terkedilmiş bu kentin bu hale gelmesini kabul etmeyeceklerini belirtti. Kartepe bölgesinde tarım arazilerinin içine fabrikaların yayıldığını söyleyen Etiler, orada çok verimli arazilerin olduğunu, insanların geçimlik tarım üretimi yaptıklarını, aynı zamanda Kandıra'dan geçecek 3'ncü köprü yolundan dolayı birçok vatandaşın arazisinden olacağını söyledi. Kocaeli'nin Türkiye'nin en zengin ili olduğunu söyleyen Etiler, "Kocaeli'nde yapılan işlerin sermaye adına yapıldığını görüyoruz. Çiçek ekerek hizmet olmaz. Bu kentin sorunlarını biliyoruz" dedi. Etiler, "Yüzde 50'si kadınlardan oluşan bir partide görev almaktan dolayı çok mutluyum. Belediyecilik sözü veriyoruz. Gençlerin ve kadınların oyuna talibiz" diye konuştu.Yapılan konuşmaların ardından alana getirilen kutudan güvercin çıkarılıp uçurularak yolsuzluk operasyonuna gönderme yapıldı.

HDP'nin tanıtım programı halaylar eşliğinde son buldu.

3 Ocak 2014