HDK'li Gençlerden siyasi tutuklamalara ve Tuncel hakkındaki karara ilişkin açıklama

01.01.2014
HDK İstanbul Gençlik Meclisi son dönemde öğrencilere dönük gelişen gözaltı operasyonlarını, siyasi tutuklamaları ve Yargıtay'ın HDP Eşbaşkanı ve İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel hakkında verdiği kararı protesto etmek amacıyla Galatasaray Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.

Eylemde ilk olarak konuşan Marmara Üniversitesi'nde öğrenciyken tutuklanan ve bir yıllık tutsaklığın ardından serbest bırakılan Yiğitcan Yirmibeş, kamuoyunun tutuklu öğrencilerle dayanışma göstermesi gerektiğini ve tutsak öğrencilerin durumlarının sürekli gündemde tutulması gerektiğini söyledi.

Politik kimliği nedeniyle 21 ay cezaevinde kalan LGBTİ aktivisti Rosi de bir LGBTİ olarak cezaevinde yaşadıklarını anlattı. LGBTİ tutukluların cezaevinde hasta muamelesi gördüğünü ve tekli hücrelere konulduklarını belirten Rosi, şöyle konuştu: "Bir gün göz tedavisi için hastaneye götürüldüm. Muayenem bittikten sonra, benim psikolog ve genel cerrahiye görünmem gerektiği de söylendi. Benim, hasta olduğumu düşünüyorlardı. Mecburen psikoloğa görünmek zorunda kaldım."

Rosi'nin ardından HDK Gençlik Meclisi adına açıklama yapan Cihan Erdal, 2013 yılında devam eden KCK tutuklularına Gezi tutuklularının da eklendiğini belirtti, "Türkiye'nin batısında Haziran aylarında başlayan Gezi isyanını bastırmak için gerçekleşen operasyonlarda tutuklanan öğrenci arkadaşlarımızın tutukluluğu da açıktır ki, AKP Hükümeti'nin Türkiye'nin batısında bir demokrasi hareketinin korkusuna işarettir" dedi.

Gezi direnişi sırasında öldürülen direnişçilerin davalarında hiçbir ilerleme sağlanmadığını belirten Erdal, "Kırmızı fular, deniz gözlüğü, sirke, talcid, polisin yoğun gazlı müdahalesinden kaynaklı yurttaşlarnın taşımak zorunda kaldıkları gaz maskeleri soruşturmalarda 'örgüt üyeliği'nin delili olarak sunuldu" diye konuştu.

Erdal, Anayasa Mahkemesi'nin kararına rağmen tutuklu BDP'li milletvekillerinin serbest bırakılmadığı gibi HDP Eşbaşkanı ve İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel hakkında verilen cezanın Yargıtay tarafından onaylandığına dikkat çekti.

Kararı gençlere karşı da alınmış bir karar olarak değerlendirdiklerini kaydeden Erdal, şöyle konuştu: "Tuncel'den korkan devlet, onu cezaevine tekrar göndererek, bizlerden, demokrasi, özgürlük ve barış mücadelesinden kurtulamaz. Her fırsatta attığı tokadı gündeme getirmek isteyenler, yüzbinlerce yoksulun, kadının, emekçinin, devrimcinin, LGBTİ'nin tokadına maruz kalmak istemiyorsa, derhal bu kararın önüne geçmelidir. Yargıtay'ın bu onama kararı aynı zamanda Kürt sorununda 'çözüm ve barış' mücadelesine, HDP ve HDK'ye vurulmak istenen bir darbedir."

HDK'li gençler, açıklamanın ardından tutuklu arkadaşlarına mektup ve kartlar yazdı.

31 Aralık 2013