HDK: Yargılamalar durdurulmalı

13.02.2014
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İnsan Hakları ve Adalet Komisyonu tarafından 9 Şubat günü düzenlenen "Adalet İstiyoruz" formunun sonuç bildirgesi açıklandı.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi'nde yapılan basın toplantısına HDK Yürütme Kurulu Üyesi Akın Birdal, Av. Ercan Kanar ve İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe ile komisyon üyelerinden Av. Şule Recepoğlu, hasta tutuklu Osman Akdağ'ın kızı Safiye Akdağ katıldı.

Sonuç bildirgesini okuyan Akın Birdal, "Mevcut yargılama sisteminde, adil yargılama ve savunma hakkı kullanılamamaktadır. Hukukun üstünlüğü sağlanamamaktadır ve yasalar önünde herkes eşit ve özgür bir pozisyon alamamaktadır. Toplumsal barışın olmayışı, yaşanılmakta olan kaotik ortam, demokratikleşmenin gerçekleşmemesi ve Kürt sorununun çözümsüzlüğü buna büyük ölçüde neden olmaktadır" dedi.

TMK, TCK ve CMK'nın ilgili maddelerinin varlığı devam ettiği sürece, mahkemelerin isimlerinin değiştirilmesinin veya kaldırılmasının önemli olmadığını söyleyen Birdal, şu anda TMK 10. madde ile görevlendirilmiş 10 ilde 13 merkezde ağrı ceza mahkemeleri olduğunu hatırlattı. Birdal, yeni düzenleme ile TMK kapsamındaki suçları araştırma ve yargılamanın 81 ile taşınmış olacağına dikkat çekti.

"Yargılama sisteminin yol açıcı olması öngörülüyorsa, ÖYM ve TMK'nın tümden kaldırılması gerekmektedir" diyen Birdal, tam yargılamaların durdurulmasını, mahkemelerde söz konusu yasalarla yargılanmış, tutuklanmış ve hüküm giymiş olan siyasi maphusların derhal serbest bırakılmasını istedi.

Birdal, AKP iktidara geldiğinde 42 bin olan tutuklu ve hükümlü sayısının bugün 148 bin 240'a yükseldiğine dikkat çekerek, cezaevlerindeki 3 bin yabancı maphus, trans, engelli ve çocukların koşullarının daha da ağır olduğunun altını çizdi. Birdal, 2013 yılında 316 kişinin cezaevinde yaşamını yitirdiğini hatırlattı.

İLK GÜVEN VERİCİ ADIM HASTA TUTUKLULAR OLMALI
Birdal, "Demokratikleşme ve adalet adına bir düzenleme yapılmak isteniyorsa bunun ilk ve güven verici adımı ağır hasta maphusların serbest bırakılması ve TMK'nın ve özel yetkili yargılamaya gerekçe olan ceza mevzuatı hükümlerinin kaldırılması, yargılamaların durdurulması, verilen kararların ortadan kaldırılması, cezaevlerindeki insanlık dışı uygulamaların sona ermesi gerekir" dedi.

Birdal'ın ardından söz alan İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe, çocuk maphusların durumuna dikkat çekti. Çocuk hapishanelerinin kapatılmasını isteyen Efe, sonuç bildirgesinden yer alan talepler etrafında düzenlenecek çalışmaları destekleyeceklerini duyurdu.

13.02.2014