HDK Van İl Meclisi'nden Roboskî Katliamı için imza kampanyasına katılım çağrısı

22.12.2013
Hakların Demokratik Kongresi (HDK) Van İl Meclisi, 28 Aralık 2011 tarihinde TSK'ya ait savaş uçakları tarafından Roboskî'de çoğu çocuk 34 yurttaşın katledilmesini kınayarak faillerin açığa çıkarılması ve yargılanması için "Roboskî katliamı dosyasında askeri yargı istemiyoruz" adıyla imza kampanyası başlattı. Feqiye Teyran Parkı'nda HDK Van bileşenlerinin ve HDP'nin katılımıyla yapılan açıklamaya, Roboskili aileler, kentteki sivil toplum örgütleri ve çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklamada Roboski'de katledilenlerin fotoğrafları da taşındı.

Açıklamada konuşan HDP Van İl Eşbaşkanı Esen Günay, 34 yurttaşın katledilmesinin üzerinden 2 yıl geçtiğini hatırlatarak, katliamı yapanların açığa çıkarılmasına ve cezalandırılmasına yönelik ciddi bir gelişmenin yaşanmadığını söyledi. Sorumluluğun sadece yargıya havale edilemeyecek düzeyde olduğunu ve hükümetin bu konuda üzerine düşeni yerine getirmesi bir yana, konunun adeta zamana yayılarak üstünün örtülmeye çalıştığının altını çizen Günay, "Roboskî katliamı TC devletine bağlı savaş uçakları tarafından gerçekleştirildi. Bir taraftan yargı mekanizması gizli yürütülmeye çalışılırken diğer taraftan da TBMM Roboskî'de yaşanan katliam için alt komisyon oluşturdu. Ancak komisyonun açıkladığı raporda katliamın sorumlusu olarak hiç kimse yer almadı. Cumhuriyet Başsavcılığı'nın dosyayı Genelkurmay ve askeri mahkemeye göndermesi kurda kuzuyu emanet anlamına geliyor" dedi.

Askeri yargılamaların "komedi"den ibaret olduğunu söyleyen Günay, "Oynanan bu komedyaya teslim olmayacağız. Roboskî katliamının diğer gerçekleşen katliamlar gibi kaybolup gitmesine asla izin vermeyeceğiz. Askeri yargılama istemiyoruz. Bu katliamcı zihniyete teslim olmayacağız. Bu yüzden bu gün başlatmış olduğumuz 'Roboskî katliamına askeri yargı istemiyoruz' kampanyamıza tüm halkımızın destek vermesini ve sahiplenmesini istiyoruz" diye konuştu.

Günay'ın ardından Roboskîli aileler katliam emrini veren ve katliamı yapanların yargılanmasını istediklerini belirten kısa konuşmalar yaptı. Katliamda yaşamını yitiren Hamza Encü'nün annesi Kadriye Encü, AKP ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kınadıklarını belirterek, "Erdoğan barış getireceğini söylüyor. Ama sadece halkı kandırıyor. Roboskî'de çocuklarımızı katleden askerlere Erdoğan ve Abdullah Gül törenlerle madalyalar taktı. Onurlu olan hiçbir Kürt'ün AKP'ye inanmaması lazım" dedi. Devletin, Roboskî'de gerçekleştirdiği katliamın hesabı sorulana kadar mücadele etmeye devam edeceklerini dile getiren Serhat Encü'nün kardeşi Veli Encü ise devlet erkinin yapılan katliamı aklamaya dönük çalışmalarda bulunduğunu söyledi. Roboski katliamını yapanların bir an önce yargılanarak cezalandırılmasını isteyen Encü, failler yargılanmadığı takdirde Kürt halkının er ya da geç bunun hesabını soracağını dile getirdi.

Açıklama alkışlar eşliğinde son bulurken park önünde, imza standı açıldı. Bir hafta boyunca toplanacak imzaların Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e gönderileceği belirtildi.
20 Aralık 2013