HDK Sağlık Çalıştayı'na hazırlanıyor

04.09.2014
Mevcut sağlık hizmetinin halkı iktidara bağımlı hale getirmesinin önüne geçmek ve alternatif bir model oluşturabilmek için Halkların Demokratik Kongresi 'Sağlık Çalıştayı' yapacak. Çalıştay sonunda HDK'nin sağlık alanındaki politikası belirlenecek.

Kapitalizmin hizmetine girerek toplumsallıktan uzaklaşan sağlık, HDK bileşenleri tarafından tartışmaya açılıyor. Bu amaçla 20-21 Eylül tarihleri arasında İstanbul'da Sağlık Çalıştayı düzenlenecek. Çalıştaya, HDK bileşenlerinin tamamının katılması hedefleniyor.

Yapılacak çalıştayın örgütleyicilerinden ve Ata Soyer Sağlık Politikası Okulu Üyesi olan Arzu Türkmen ANF'ye çalıştay hakkında açıklamalarda bulundu. Türkmen, "Aslında yıllardır bu ülkede SES ve TTB içinde bir sağlık muhalefeti var. Sağlıkçılar, sağlık alanının politik bir alan olduğunun gayet farkında. Son dönem Sağlıkta Dönüşüm politikalarının insan bedenini ve sağlık hizmetini nasıl metalaştırdığını, neo-liberal politikaların devamı olarak sermayenin kendine yeni bir sermaye alanı yaratmaya çalıştığını biz biliyoruz. Kurumlarımızda mücadelemizi veriyoruz. Fakat bu işi sadece sağlıkçıların üstlenmesi konusunda bir eksiklik var. Bedenine müdahale edilerek, algısı çarpıtılarak, tek seçenek sunularak aslında sağlığı ile oynanan tüm toplum. Dolayısıyla tüm toplumun farkındalığının artması ve kendi sağlığına sahip çıkması gerekiyor." dedi.

Türkmen sağlık politikalarına ilişkin şu ifadelere yer verdi; "Genel olarak sağlığa bakışımıza bir bakalım; politik mücadelenin bir safında yer alanlar dahil sağlığı teknik bir mesele gibi görüyor. Dokunulmaz bir yerdedir. Sağlık bilgisi ulaşılmazdır. Hastalandığında ilk ve tek yapman gereken bir doktora gitmektir ve kendini ona teslim etmektir. Teslim ettiğimiz şeyi düşünün, bedenimiz. Birileri izinsiz dokunduğunda 'taciz' der dünyayı yıkarız ama doktora sorgusuz sualsiz teslim ederiz. Yani aslında mevcut sağlık hizmeti bizi iktidara bağımlı kılıyor. Bireyin bu bağımlılığını Bedenin Bağımlılığı, Sağlık Hizmetine Bağımlılık ve Sağlık Bilgisine Bağımlılık şeklinde 3'e ayırabiliriz. Dolayısıyla bizim politika dışı gördüğümüz 'sağlık' aslında sisteme hizmet eden kurumlardan ya da araçlardan birisidir. Toplum olarak anti-kapitalist bir muhalefet olarak sağlık için söz söylemek hatta yeni bir toplumsal sağlık anlayışı yaratmak ve sağlık muhalefeti örmek gerekiyor."

Türkmen HDK'nin sağlık çalışmasına ilişkin son olarak şunları söyledi: "Bu yeni HDK Sağlık oluşumu, sağlıkçılar meclisi olmayacak. Sağlık emekçileri, Emek Meclisi'nde örgütlenecek. Bilhassa sağlık üzerine sadece sağlıkçılar çalışmayacak. Sağlık sadece sağlıkçıların işi değildir. HDK içinde oluşacak sağlık oluşumunda sağlıkçılar dışındakilerin olması planlandığı gibi bir de HDK içindeki çeşitliliğin de buraya yansıması gerekli. Bütün bunların saptanabilmesi ve bu yeni oluşumun meclis mi, komisyon mu olacağına tam olarak hangi işlerle ilgilenip, nerede nasıl yer alacağına ve en önemlisi hangi yöntem ile çalışacağına bu çalıştay sonucunda karar verilecek."

04.09.2014