HDK KADIN MECLİSİ; KADINLARIN DİRENİŞİ KAZANACAK

27.04.2018

2002 yılında iktidara gelen AKP o günden bugüne'' kadın karşıtı'' bir parti olduğunu bütün uygulamaları ile göstermiştir. Kürtajın yasaklanmasından tutalım kadınların tecavüzcü ile evlendirilmesine, çocuk istismarıcılarını barındıran Ensar vakfının aklanmasından, kadın cinayetlerinin artmasına, çocukların cemaat yurtlarına mecbur edilmesine, müftülere nikah kıyma hakkı verilmesine birçok başlıkta kadın düşmanı politikaları yürüttüğü çok açık ve net olarak görülmektedir.

Bütün bu kadın düşmanı politikaları ile toplumu yeniden dizayn etmek için devletin bütün imkanlarının seferber edildiğini söyleyebiliriz. Örneğin Ensar vakfı ile yapılan eğitim protokolü bunlardan sadece biridir. AKP ve MHP 7 Haziran yenilgisinden bu yana geliştirdikleri ittifak sonucunda başta kadınlar olmak üzere bütün muhalif yapıları sınırlandırmak ve geriletmek üzerinden bir siyasetin uygulayıcısı olmuşlardır.

Bütün bu politikalar karşısında ise kadınlar söz ve eylemlerinden hiç sakınmamış tam tersine bütün OHAL engellemelerine rağmen sokaklarda olmaya devam etmişlerdir. İstismar yasasının geri çektirilmesi, Kadın karşıtı tüm politikaların teşhir edilmesi, 8 Mart başta olmak üzere tüm mücadele günlerinde alanların kadınların söz ve eylemleri ile büyümesi, tüm toplumsal mücadeleleri büyüten ve besleyen kadın öncülüğünü bir kez daha teyit etmiştir.

‘Yerli ve milli olarak ifade edilen Cumhur ittifakı'' en başta kadınlar olmak üzere aslında bütün toplumun kazanımlarını yok etmeyi hedefliyor. Erken seçimi ''vatana ihanet'' olarak gören saray bu sözün ardından; seçim tarihini 24 Haziran olarak ilan etti. Erken seçim kararının alınmasında ''OHAL'' zırhına rağmen toplumu yönetemeyen ve ciddi bir yönetim krizi yaşayan AKP-MHP ittifakının bu krizi ile rejim krizininin derinleşmesini sağladı. Kuşkusuz bu yönetim krizinin derinleşmesinde AKP-MHP ittifakının faşizan politikalarına karşı alanları dolduran, ve her koşulda direnen itiraz eden kadınların, Kürt halkının ve demokrasi güçlerinin payı yadsınamaz. Kürt Halkına karşı yürütülen, savaş ve şiddet politikaları AKP- MHP ittifakının temel karakterinin anlaşılması bakımından önemlidir. Barış demenin suç sayıldığı bu zamanlarda başka kadınlar olmak üzere bir- çok toplumsal kesim barış diyerek barışı sahiplenmiş ve AKP'nin savaş politikalarını teşhir etmiştir. HDK Kadın Meclisleri, ara rejim olarak uy- gulanan OHAL koşullarında ülkenin seçime götürülmesinin adil ve demokratik seçim koşullarını baştan çeldiğini, bu koşullar altında AKP ve MHP ittifakının alacağı her milletvekilliğinin ve kazanacağı Cumhurbaşkanlığının meşru olmadığını ifade etmek isteriz. Bu seçim topluma ve demokrasi güçlerine hızla dayatılan bir seçim olmuştur. Bu seçim kararını almanın temel saiki faşizmi kurumsallaştırmak başta kadınlar olmak üze- re bütün demokrasi güçlerini baypas etmektir. Ülkenin çok ciddi demokrasiye dair sorunları varken temel hak ve özgürlükler OHAL koşullarında oldukça sınırlandırılmışken; bu koşulları kalıcı kılacak bir erken seçimin meşru olmayacağı su götürmez bir gerçektir. Bunun en temel nedeni de OHAL koşullarında yapılacak bir seçimde seçmen iradesinin sandığa özgür bir şekilde yansıma imkanı bulamayacak olmasıdır. Yine muhalif partiler açısından propaganda ve seçim çalışması yürütmenin çok kısıtlı olacağını da öngörmek durumundayız. Ayrıca seçim ve sandık güvenliği konusunda ciddi kaygılar taşıdığımızı son yapılan düzenlemelerin bu kaygılarımızı çok daha arttırdığını söylemeliyiz.

Sonuç olarak bütün bu gerçekler ışığında bizler, HDK Kadın meclisleri bu kurulan oyunun bozulmasında ve şer ittifakının dağıtılmasında kadın mücadelesinin ve iradesinin kilit rol oynadığına inanmaktayız. Sadece seçimi değil seçim sonrasını da karşılayacak bir mücadele ve örgütlenme perspektifi ile yan yana gelmenin ve Kadınların birlikteliğini geliştirmenin adımlarını atmalıyız. Kurulacak Kadın birlikteliğinin gücü bu seçim sürecinin temel belirleyeni olacaktır. Kadınlar hem şu ana kadar yürüttükleri mücadelenin kazandırdığı deneyim ve ortaya çıkardığı birikim ile hem de yaşamın içinde kapladıkları alan ve elde ettikleri kazanımlarla bu 'ERKEK' ittifakını dağıtacak güce sahiptir.

HDK KADIN MECLİSLERİ