HDK Ekoloji Meclisleri'nden Siirt Alkumru'da yaşanan felakete ilişkin açıklama

25.08.2014
HDK Ekoloji Meclisleri, Siirt’te Alkumru barajının kapakları açılmasıyla yaşanan felakete ilişkin açıklama yayınladı. Açıklama şu şekilde:

Siirt'te Limak Holding'in Botan Çayı üzerinde inşa ettiği Alkumru Baraj kapakları nasıl olduğu bilinmeyen biçimde açılması sonucu meydana gelen taşkında oluşan selde çok sayıda yaralı ve kayıp bölge insanımız vardır.

Suyun ticarileştirilmesinin ağır sonuçları olduğunu, yapılan her HES ve barajın hem bölge insanını hem de yerel halkın geçimini de sağladığı doğayı yok ettiğini biliyoruz. Farklı senaryolarla, bazen baraj, bazen HES, ya da maden için ülke toprakları 49 yıllığına yandaş şirketlere kiralanmaktadır. Bugün Siirt'te yaşanan faciadan Limak kadar devlet te sorumludur. AKP iktidarı ülkenin her yerindeki nehirleri, dereleri, havzalarını ve oradaki yaşamı yok etmek pahasına sermayeye devretmektedir.

Halkların Demokratik Kongresi Ekoloji Meclisleri olarak, sermaye ve devletin bu talanına karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Devletin ve şirketlerin bu süreçte birinci derecede sorumlu olduğunu ve yaşanan bu olayın takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz.

HDK Ekoloji Meclisleri

25.08.2014