HDK Ankara İl Meclisi'nden Van depremzedelerine ilişkin açıklama

15.12.2013
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Ankara Meclisi üyeleri, Van'daki depremzedelere dikkat çekmek amacıyla Güvenpark'ta basın açıklaması gerçekleştirdi. HDK üyeleri, "Deprem değil devlet öldürür" pankartı açarak, "Van halkı yalnız değildir", "Deprem değil devlet öldürür" sloganları attı. HDK'liler adına açıklama yapan Sercan Karagöz, AKP hükümetinin depremden sonra Van'a gereken ilgiyi göstermediğini belirterek, "Ülke çapında toplanan yardımlar Van için kullanılmadı. İnsanlar eksi 20 derecelerde çadırlarda yaşamaya mahkum edildi. Isınmak için yakılan sobalardan çıkan çadır yangınlarında onlarca insan öldü. Halk, su ve elektriğin verilmedi konteynerlerde sağlık koşulları olmadan yaşamaya çalıştı" dedi.

AKP hükümetinin politik tercihleri ve Kürt özgürlük mücadelesine verdikleri destek nedeniyle Van halkından intikam almaya çalıştığını belirten Karagöz, şunları dile getirdi: "Dondurucu soğuklarda yüzlerce insan ölüme terk edilmiş durumda. Siyasal iktidarın mevcut uygulamaları nedeniyle depremzedeler açlık grevine başladılar. Ancak iktidar kör, sağır ve dilsizi oynamaya devam ediyor. Yüzlerce insan dondurucu soğukta hakları için mücadele ediyor. En doğal ve insani haklarını talep ediyorlar."

Van halkına karşı insanlık suçu işlendiğini belirten Karagöz, "Herkesin Van'da yaşayanlara karşı sessiz kalmaması gerekiyor. Van sağlığımızdır. Van karşısında susmak, insanlık ve vicdan karşısında susmak demektir" diye konuştu.
14 Aralık 2013