"Haymana'yı en iyi biz yönetiriz"

27.01.2014
HDP Haymana İlçe Örgütü tarafından, Haymana Kültür Merkezi'nde "Haymana Adaya Tanıtım ve Dayanışma Şenliği" düzenlendi. Aday tanıtım şenliğine yüzlerce yurttaşın yanı sıra HDP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel, Haymana belediye eşbaşkan adayları Sinem Coşkun, Eşref Kiraz, HDP MYK üyeleri, HDP Ankara Büyükşehir Belediye eşbaşkan adayı Salman Kaya, İHD Ankara şube yöneticileri, HDP Haymana ilçe yöneticileri katıldı.

Aday tanıtım şenliği demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Ardından söz alan HDP Haymana eşbaşkan adayı Sinem Coşkun, Haymana'nın yalnız ve yoksul bırakıldığını belirterek, "Artık bu kötü kaderi birlikte değiştireceğiz. Halkımızla birlikte kazanacağız. Bu kendi kadınlarla birlikte yöneteceğiz. Bizim için bu çalışma karanlıktan aydınlığa çıkma sürecidir ve bu süreç bizim için yeniden doğuştur" dedi. Coşkun'dan sonra konuşan diğer aday Eşref Kiraz da Haymana'yı alacaklarını söyledi.

Adaylardan sonra söz alan HDP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel ise, Haymana'ya ilk defa geldiğini belirterek, "Bundan dolayı çok mutluyum. Toplumun yükünün yarısını kadınlar taşıyor. Bundan dolayı bizde eşbaşkanlık sistemi vardır. Kazanacağımızı biliyorum. Mahalle mahalle, köy köy çalışıp kazanacağız. Haymana bizim olmalıdır. Çünkü Haymana'yı en iyi biz yönetiriz. Biz siziz" diye konuştu. Tuncel, bu ülkede yaşayan yurttaşların ayrımcılıkla karşı karşıya kaldığını belirterek, "Bugün eğer bir savaş varsa bu savaşın sorumluları bu ayrımı yapanlardır. Yıllarca Kürtler bu ayrıma maruz kaldı, Kürtler yıllarca inkar edildi. Buna karşın Kürtler buna karşı direndi. Mezopotamya'nın kapılarını açan yine Kürtler olmuştur. Bizleri tek tipleştirmek için yıllarca çalıştılar, ama başaramadılar. Bizler bu tek tipleşmeyi Diyarbakır zindanlarında parçaladık" ifadelerini kulandı.

"Bu ülkede insanlar halen özgür değildir, hala kayıplar bulunmaya çalışılıyor" diyen Tuncel, şunları belirtti: "2001'den beri kayıp olan dönemin HADEP ilçe yöneticileri Serdar Tanış'la Ebubekir Deniz'in mezarları hala bulunamadı. Başkana diyor ki 'bizim dönemimizde asimilasyon ve inkâr sona erdi' Bugün cezaevlerinde tutsaklar Kürtçe şarkı söyledikleri için cezalar alıyor." Kürtlere ikili hukuk sisteminin uygulandığını kaydeden Tuncel, "Kürtler faili meçhul cinayetlere gitti, fakat bunların hiçbiri ortaya çıkmadı. Biz bunu Roboski'de de gördük. Kürdistan'da Kürtlere uygulanan şiddet meşru görüldü. Türkiye Cumhuriyeti'nde yargı bağımsız değildi. Adalet yoksa demokrasi de yoktur" diye konuştu.

Tuncel, Türkiye'de demokrasinin olmadığını vurgulayarak, "HDP olarak bu ikili hukuk sistemine son vereceğiz. Demokrasiyi yerelden getireceğiz. Biz kentlerimizi birlikte yöneteceğiz. Biz halkımızın emeğine göz koyanlara artık edî bese diyoruz. Bizim derdimiz halkın iktidarını sağlamaktır. Artık düzen partilerine oy yok. Bizim hem deneyimimiz var hem de gücümüz vardır. Fatsa'daki deneyimde, Diyarbakır'daki deneyim de bizimdir. CHP Ankara'da Mansur Yavaş'ı göstermiştir. Bunlar Dersim'de, Maraş'ta, Roboski'de bizleri katlettiler. Bizim adaylarımız ise halkın adaylarıdır" dedi. Rojava'da özerkliğin ilan edildiğini söyleyen Tuncel, "Rojava'yı selamlıyoruz. HDP eşit, özgür bir yaşam vaat ediyor. Direnerek kazanacağız. Oyunuzu kendinize verin" dedi.

26 Ocak 2014