Ethem Sarısülük davası

03.12.2013
Ankara'daki Gezi protestoları sırasında Ethem Sarısülük'ü vuran polis Ahmet Şahbaz hakkında açılan davanın duruşmasında mahkeme heyeti, "mahkemenin tarafsızlığı ve adil yargılama hakkı konusunda şüpheler ortaya çıktığı" gerekçesiyle davadan çekildi.

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma öncesinde salonda jandarma tarafından köpeklerle bomba araması yapıldı. Duruşmada, Ethem'in annesi Sayfı, kardeşleri Mustafa, Cem ve İkrar Sarısülük de hazır bulundu. Sarısülük ailesini salonda 100'e yakın avukat temsil etti. Davaya çok sayıda kişinin izlemeye gelmesi nedeniyle salonda oturacak yer kalmadı. Duruşmayı izleyenler arasında Gezi eyleminde hayatını kaybeden Abdullah Cömert'in ağabeyi Zafer Cömert, HDP Eşbaşkanı ve Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve HDP, HDK üyeleri de yer aldı.

Verilen aranın ardından saat 14.30'da başlayan duruşmada mahkeme heyeti, yeni bir karar aldı. Mahkeme Başkanı Afak İllez, Sarısülük ailesinin avukatlarının mahkemenin bağımsızlığı konusunda şüphelerini dile getirdiklerini, siyasetin yargı üzerinde baskı oluşturduğunu ileri sürerek mahkemenin tarafsızlığı ve adil yargılama hakkı konusunda şüpheler ortaya çıktığı gerekçesiyle heyetin davadan çekilmeye karar verdiğini açıkladı.  Dava dosyası bir üst mahkemeye gönderildi. Mahkeme heyetinin kararı duruşma salonunda bulunan izleyiciler tarafından "Ethem Sarısülük ölümsüzdür" sloganlarıyla protesto edildi.

Öte yandan sabah saatlerinde itibaren aralarında HDK, HDP, Alınteri, Halkevleri, Başkent Dayanışması, Ankara Dayanışması ve Taksim Dayanışması'nın da bulunduğu yüzlerce kişi, "Adalet" için Ankara Adliyesi önünde toplandı.