" Erken seçim istiyoruz, hazırız!"

27.12.2013
Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun kamuoyundaki yansımaları devam ederken gelişen siyasi krize ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanları Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel, HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder basın toplantısıyla değerlendirmelerini aktardı. Cezayir Restorant'ın salonunda düzenlenen basın toplantısında, siyasi krize ilişkin değerlendirmelerini, kamuoyu ile paylaşan HDP Eşbaşkanları Kürkçü ve Tuncel, erken seçim vurgusu yaptı. Açıklamaya, HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de katıldı.

Toplantıda ilk olarak HDP Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü konuştu. "Türkiye'nin ilk olarak derin, yaygın bir temizliğe ihtiyaç var. Şu an dışlamanın inkârın, Türkiye toprağından temizlenmesi gerekiyor" diye konuşmasına başlayan Kürkçü, bunu mevcut hükümetin başarmasının imkânsız olduğunu söyledi. Kürkçü, "Tanrıların ahırlarını temizlemek gerekiyor. Bu ancak ırmakların akışı ile olabilir. Bizim örneğimizde bu sokaklardan akan halk olabilir başka hiçbir şey bu pisliği temizleyemez. Hükümet kangren olan bölgeyi toparlamak için kolu ve bacağı verdi ama hükümetin bu krizden çıkması zordur. Bunu uluslararası komplo ile açıklamak imkansızdır. Hepimizin gözü önünden 12 yıldır süren çürüme çatladı" dedi.

Cemaat CHP yakınlaşmasına da değinen Kürkçü, "Şimdi hükümetten kopanlarla, cemaat ve CHP'nin ortak hükümet kurması bekleniyor, ikisi de aynıdır. Her iki durumda da hilkat garibesi ile karşı karşıya kalırız" dedi.

Erken genel seçime gidilmesini istediklerini belirten Kürkçü, "Önümüzdeki seçimler birleştirebilir. Türkiye böyle pek çok seçimi bir arada yapmıştır. Parlamentonun hükümeti ile birlikte çürümüş kendisini oradan kaldırması yeni bir parlamento kurulması gerekir. Biz cezaevlerine doldurulmuş devrimcilerin, Gezi tutsaklarının, KCK'li tutsakların serbest bırakılması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz. Bunu biran önce yapılmasını istiyoruz. Halka karşı komplo içinde olan hükümet olamaz. Bu örümcekli kumpasların komploların dünyası, biz bu komplolar dünyasından çıkıp geçek dünyada ulaşmak için imkân olduğuna inanıyoruz. Biz kendimize güveniyoruz seçime hazırız" dedi.

Kabine değişiklerine de değinen Kürkçü, "Bütün kabinenin değişmesi hiçbir şeyi değiştirmez. Bu yolsuzlukların ortaya çıkartılmasını istiyoruz. Erken seçim istiyoruz. Hükümet kendisini barışın bir tarafı olarak gösteriyor. Kendisine komplo yapıldığını söylüyor. Eğer sözlerinde samimi ise barışın yolunu ardı ardına açması gerekmez miydi? Ama hepimiz görüyoruz ki sıfıra sıfıra elde var hükümet. Biz barış imkânının halkın ellerinde olduğunu biliyoruz" dedi.

Ardından HDP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel, söz aldı. İçine girilen siyasi krizin yönetilemediğini belirten Tuncel, AKP hükümetinin Türkiye'yi yönetemez hale geldiğini söyledi. "Başbakan Türkiye halklarını derhal sandığa götürmeli" diyerek konuşmasına devam eden Tuncel, erken seçim yapılmasını istedi. Tuncel, "Cemaat ve AKP kapışmasından söz ediliyor. Bu bile Türkiye'nin nasıl bir hale geldiğini, paralel devlet denilen şeyin nasıl ortaya çıktığını net olarak ortaya çıkmıştır, bu yeni bir şey değil cumhuriyetin kuruluşundan beri bunu biliyoruz. Hükümetlere her zaman derin devletler iç içe olmuştur. Ne zamanki çıkarla çakışınca tartışma başlamıştır. Şu anda da yaşanan budur. Bu halka bir komplo kuruluyor. Bu halkın emeğini çalmışsınız ve bunun üzerine iktidar kurmuşsunuz. Bunun kabul edilecek bir durumu yoktur. Başbakan'a kadar uzanan bir süreçten söz ediliyor o zaman Başbakan bunu nasıl aklayacak nasıl yüzleşecek? Başbakan ve yeni kabine bunu temizleyemez bunu temizleyecek halklardır" dedi.

Tuncel'in ardından HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de kısa bir konuşma yaptı. Hükümetin bir "söylem hırsızlığı" yaptığını ifade eden Önder, "Bizim yıllarca bu haksızlık, hukuksuzluk ve zulme karşı kurduğumuz cümlelerin aynısını Arınç'ın danışmanı eline vermiş sanırım. Arınç olduğu gibi okumak zorunda kaldı. Daha önce İçişleri Bakanı, 'devlet herkesi dinleyecek' diyorsa 'suçu olan gocunur' diyordu. Şimdi bu hukuksuzluğa kimlerin nasıl gocunması gerektiği ortaya çıktı. 4 bakan çıkınca değiştirdiniz, 14 bakan çıkınca ne yapacaksınız? En demokratik yol erken seçimdir. Yegâne çözümdür" dedi.

26 Aralık 2013