Dünya Ayakta! Halklar Ayakta!

15.05.2016

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), bu gece TSİ 21:00'de başta Paris olmak üzere 266 Fransa kenti ve Fransa dışında dünyanın 130 kentinde gerçekleşecek olan Dünya Ayakta etkinliğini selamlıyor ve girişim halindeki Halkların Demokratik Kongresi-Avrupa (HDK-A) bileşenlerini etkinliğin gerçekleştiği her kentte bütün güçleriyle Dünya Ayakta programlarına katılmaya çağırıyor.

Dünya Ayakta hareketi Fransa'da işçilere kölelik koşullarında çalışmayı dayatan Çalışma Yasası değişikliklerine karşı başkaldıran işçi sınıfının ve gençliğin Paris'te Place Republique'i (Cumhuriyet Alanı) işgal ederek başlattıkları Gece Ayakta (Nuit Debout) hareketinden doğdu. İktidardaki Sosyalist Parti kapitalist şirketlerin işçileri istedikleri zaman işten atmasına, ücretleri, mesaileri ve izinleri keyfi bir biçimde düzenlemesine olanak sağlayan yasayı olağanüstü yetkilerini kullanarak meclis onayı olmadan yürürlüğe sokunca işçiler, lise ve üniversite öğrencileri başkaldırdılar ve iki aydır her gece ayaktalar.

Emekçilerin hak ve özgürlüklerine yönelik bu saldırlar yalnızca Fransa'da değil, Avrupa ve bütün dünyada da küresel bir kapitalist saldırı halinde süre gidiyor. Fransa'daki başkaldırı, küresel kapitalizmin G-8 ve Türkiye'nin de aralarında olduğu G-20 ülkelerinde ortaklaşa uyguladığı ve dünyayı istila eden neo-liberal ekonomik programa ve bu programı uygulamak için yürürlüğe sokulan zorba ve baskıcı siyasetlere karşı küresel öfkenin patlaması için bir işaret fişeği görevi gördü. Gece Ayakta hareketi, geçtiğimiz yıllarda Mısır'da diktatör Mübarek'i deviren Tahrir Meydanı işgalinden esinlenerek başlayan Wall Street işgali ve onu izleyen İspanya'daki “Öfkeliler Hareketi”nin meydan işgalleriyle süregitmiş olan küresel antikapitalist isyanın yeni dalgasını harekete geçirdi.

15 Mayıs gecesi Dünya Ayakta olacak!

Halkların Demokratik Kongresi, bu başkaldırıyı bütün kalbiyle benimsiyor. Türkiye'de, Kürdistan'da, Avrupa'da ve dünyanın herhangi bir yerinde kapitalist sömürüye, neo-liberal ekonomi politikalarına, sömürgeci zulme itirazı olan herkesi bu yükselen antikapitalist isyanla bağ kurmaya, kendi itirazlarını yaşadıkları/yaşayamadıkları, çalıştıkları/çalışamadıkları her kentte dile getirmek üzere ayağa kalkmaya ve Ayaktaki Dünya'ya katılmaya çağırıyor.

Neo-liberal saldırının Türkiye ve Kürdistan ayağında halklarımıza yoksulluk ve işsizliği, çalışacak iş bulabilenlere taşeronluk, kiralık işçi büroları, sendikasızlaştırma, güvencesizlik ile kölelik koşullarında çalışmayı dayatan; eşitlik, özgürlük ve adalet için çoktan ayağa kalkmış olan Kürdistan kentleri Sur, Cizre, Silopi ve Nusaybin'e ölüm yağdıran; Gezi'de ayağa kalkan milyonların isyanını şiddetle ezdikten sonra Danıştay'a Gezi'ye Topçu Kışlası dikme kararını onaylatan, ülkelerimiz acıyla kavrulurken Kanlı Düğün'lerle debdebe süren Tayyip Erdoğan'ın AKP diktatörlüğü var.

Türkiye ve Kürdistan halklarının, işçi sınıflarının, gençleri, öğrencileri ve kadınlarının Fransa'daki kadar ayakta olmaya hakkı var; bu gece başlayacak olan Dünya Ayakta hareketiyle bağ kurmak ve Ayaktaki Dünya'nın da bizimle dayanışmasını sağlamak üzere yaratıcılık ve iradelerini harekete geçirmek için sayısız nedeni var. AKP diktatörlüğü her geçen gün kendisini ve eski Türkiye'yi dünyadan tecrit ederek çöküşe giderken, özgürlüklerimizi ve haklarımızı doya doya yaşayacağımız yeni bir ülkeyi dünyanın bütün ezilenleriyle dayanışma içinde kurabiliriz.

Kurtulmak yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!

Dünya Ayakta! 

Gülistan Koçyiğit
Ertuğrul Kürkçü

HDK Eşsözcüleri
15 Mayıs 2015
_______________________________________
Bağlantılar için tıklayın:
 

https://nuitdebout.fr/globaldebout/tr/
https://www.facebook.com/GlobalDebout/