Beyoğlu adaylarından yolsuzluk açıklaması

02.03.2014
HDP Beyoğlu Belediye Eşbaşkan adayları Seyhan Alma ve Korhan Gümüş, Cezayir Restaurant'da Beyoğlu'nda yaşanan sorunlara, çözüm önerilerine ve ortaya çıkan yolsuzluklara ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda basın açıklamasını HDP'nin Beyoğlu Belediye Eşbaşkan adayı mimar Korhan Gümüş yaptı. Türkiye'nin tarihinin en büyük yolsuzluk operasyonu ile sarsıldığını belirten Gümüş, Başbakan Erdoğan'ın ise iddialar karşısında halkı kutuplaştırdığı ve iddiaların ortaya atılmasını "darbe girişimi" olarak nitelendirerek, iddiaları savuşturmaya çalıştığını söyledi. Yolsuzluklarla mücadelenin ancak demokrasi içerisinde gerçekleşebileceğini kaydeden Gümüş, yolsuzluk iddialarının genellikle imar konuları etrafında döndüğünü ve yolsuzluk tartışmalarının yerel yönetimleri yakından ilgilendirdiğini söyledi.

HDP'nin yerel yönetimleri yeniden yapılandırma programının ise yolsuzluklarla mücadelenin ve hukuksal bir yönetimin temeli oluşturduğunu belirten Gümüş, iktidarın temsil ettiği yönetim anlayışını değiştirmek için Beyoğlu'na bir pilot deneyim oluşturacaklarını söyledi. Korhan, bu pilot deneyimi de "Beyoğlu'nda ihale sistemi yeniden düzenleme", "imar rantının gelir transferi olarak kullanılamaması", "Beyoğlu'nun geleceğine Ankara'dan karar verilemeyeceği" ve "ortak bir hukuki zemin oluşturulması" başlıkları etrafında geliştireceklerini söyledi. Beyoğlu'nun bütün kamu alanlarına şirketlerin karar verdiğini kamu kararlarını piyasaya bırakmanın "liberal ütopyanın yalanlarından" biri olduğunu belirten Gümüş, "Beyoğlu'nun kıyılarının, meydanlarının nasıl kullanılacağına, kentsel dönüşüm alanlarında halkın nasıl yaşayacağına, nasıl çalışacağına ayrıcalıklı yatırımcılarla, müteahhitlerle nasıl karar verilebilir?" dedi. Teknik şartnameler ne kadar iyi hazırlanırsa hazırlansın, kamusal kararların şirketler tarafından belirlenmesini eleştiren Gümüş, Beyoğlu'ndaki "gayrimeşru ayrıcalıklı şirketler-siyaset koalisyonuna" son vereceklerini ifade etti. İstanbul'da yılda 1500 plan tadilatın yapıldığına dikkat çeken Gümüş, tadilatların oy birliği ile belediye meclislerinden geçtiğini partiler arasında bu konuda tam bir uzlaşmanın var olduğuna değindi. Gümüş, kendi yerel yönetim anlayışları gereği HDP'li belediyelerde ise planları şeffaf bir süreçle ve katılımla hazırlanacaklarını, sivil toplum kuruluşlarının denetimine açılacaklarını ve kararların mahalle meclislerinde müzakere edileceğini söyledi. Gümüş'ün konuşmasının ardından söz alan HDP'nin Beyoğlu Belediye Eşbaşkan adayı Seyhan Alma ise, HDP olarak mevcut yerel yönetim sistemini değiştirmeye aday olduklarını söyledi. Alma, "Biz barışçıl yerel yönetimleri inşa edeceğiz. Bu güce sahibiz" dedi.

28.02.2014