Berktay: 'Yerel yönetimde kadın rengi olmalıdır'

06.02.2014
"KCK" İstanbul Ana Davasında 27 ay tutuklu yargılanmasının ardından tahliye olan insan hakları aktivisti yazar Ayşe Berktay, Kenan Yenice ile birlikte HDP'nin Şişli Belediyesi Eşbaşkan Adayı olarak seçim çalışmalarına başladı. Berktay eşbaşkanlık sistemini ve seçim çalışmalarını DİHA'ya değerlendirdi. Berktay "Şehir Senin" sloganıyla tüm yurttaşları yerel yönetim mekanizmalarında söz sahibi olmaya ve HDP'yi desteklemeye çağırdı.

Eşbaşkanlık sistemiyle hayatı, politikayı eşit bir şekilde paylaşarak hareket ettiklerini belirten Berktay, "Kadınların artık eşit yetki, eşit görev ve eşit sorumluluk üstlenme noktasına gelindiğini kanıtladığını düşünüyoruz" dedi. Berktay, yerel yönetimlerde kadın renginin olmasının, politikadan bütçeye, şehir planlamasına kadar her konuda kadın bakış açısıyla konulara yaklaşmanın ve buna göre hareket etmenin çok önemli olduğunu kaydetti.

Kadınların yaşam alanlarında ağırlıklı olarak var olduğunu ve kadının yakın çevresiyle en fazla ilişki içinde olduğunu ifade eden Berktay, bu ilişkiyi de "Yaşam alanındaki en küçük değişiklik en fazla kadınları etkiler. Bir otobüs durağının yerinin değişmesinden, şiddete, sokakların aydınlık olup olmamasına, alış veriş yapılacak yerin nerede olduğuna, bir sinema ya da kültür sanat merkezlerinin şehrin apayrı bir köşesinde mi yoksa her yere dağılmış bir vaziyette mi olduğuna, iş alanlarının iç içe geçmiş olup olmamasına kadar her şey kadınları çok yakından ilgilendiriyor ve etkiliyor" sözleriyle açıkladı.

Berktay, çalışmaları kapsamında ev ev dolaşarak, kadınlarla bire bir temas kurarak kadınlara artık ellerinin her yere değmesi gerektiğini anlatacaklarını da söyledi. Yerel yönetimlerde ve yöneticilik işlerinde kadınların yer almalarına istediklerini söyleyen Berktay, bu isteğin nedenlerini şu sözlerle ortaya koydu: "Kadınların yolsuzluk ve hırsızlık işlerine fazla bulaşmadıklarını biliyorlar. Hırsız ve çete işlerine girmeyeceklerini, girmediklerini biliyorlar. Kadınların adaletlerine güveniyorlar. Adil olacaklarına ve kadınların bu belediyelere kadın yönetimi olduğu zaman rahatlıkla gidebileceklerini biliyorlar. Bunun için yönetimlerde kadınların yer almasını istiyorlar" diye konuştu. Bektay, kadınların yönetici olması konusunda özellikle kadınlardan büyük talep olduğunu ifade ederek, "Bu taleplere cevap olma konusunda biz iddialıyız. Yaşamın nasıl olması gerektiğine dair bir fikrimiz var. Kadınlar olarak nasıl bir yaşam isteyip neleri istemediğimize dair çok net bir fikrimiz var. Hep birlikte yönettiğimize dair fikrimiz var. Bunlar sadece lafta değil. Biz bunları nasıl yapacağımızı biliyoruz ve biz ihtiyaçlarımızı biliyoruz."

HDP'nin yurttaşlara uzanmak için yerel seçimlerdeki kullandığı "Şehir senin" sloganına da değinen Berktay, "Şehir senin, şehir benim, şehir bizim, hepimizin. 'Şehir senin' sloganıyla yola çıkıyoruz çünkü hep birlikte yönetelim diyoruz. Birileri gelsin bu şehri yönetsin diye bir iddiamız yok. Yaşadığımız alanı hep birlikte yönetmek istiyoruz. Madem 'şehir senin' diyoruz o zaman gel şehrine sahip çık. Hayatına, çevrene sahip çık diyoruz insanlara ve bunun adımlarını da atıyoruz . Bu sadece lafta kalmayacak" diye konuştu.

Seçim bildirgesini semt forumlarında çıkan taleplere göre hazırladıklarını ifade eden Berktay, "Gezi sonrası ve Gezi sürecinde çıkan talepleri baz alarak hazırladık. İlçelerde çıkacak olan bildirgeleri burada yaşayan bütün insanların gelmesi için bir çağrı yaptık. Gelip burada talepleri, çözümleri, fikirleri, sözünü ve önerisini ortaya koyup tartışmasını ve ortak neye doğru yürüyeceğimizi Şişli'ye dair bir söz ve bildirge çıkarmayı düşünüyoruz" diyerek yapacakları çalışmalara yönelik bilgi verdi. Berktay, "Evet sen oy veriyorsun, seçiyorsun ama biz birlikte bu hayatı, bu şehri, bu çevreyi birlikte yönetelim ve ortak yaşamımızı birlikte inşa edelim diyoruz. Aynı zamanda eğer bizim yaptığımız çalışmalardan memnun değilsen bizi geri çağır ve değiştir diyoruz. Birlikte yönetelim iddiamız çok ciddidir. Bütçeden her türlü karara kadar bu şeffaflığı içerir" dedi.

05.02.2014