Başaramayacaksınız sandıktan 'Hayır' çıkacak

14.02.2017

İSTANBUL- Halkların Demokratik Kongresi, İstanbul başta olmak üzere bir çok ilde yapılan siyasi soykırım operasyonlara ilişkin basın toplantısı düzenledi.

HDK ve bileşenleri AKP/Saray iktidarının gözaltı ve saldırılarına karşı açıklama yaptı. Saldırıların yine başarılı olamayacağı belirtilerek, "Korkmuyoruz, korkmayacağız. Yine başaramayacaksınız, kazanan biz olacağız ve sandıktan 'Hayır' çıkacak" dedi.

'BU FAŞİZME KARŞI DAHA GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE BİR ARAYA GELMELİYİZ'

HDK ve HDP'ye yönelik yeni bir siyasi soykırım operasyonunun yaşandığını hatırlatan HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu, bunun bir rehin alma operasyonu olduğunu söyledi. "'90'larda Madımaklarda bizleri ateşe verenler, 2016 Türkiye'sinde bodrumlarda bizleri katlettiler, dürbünlü silahlarla hamile kadınlarımızı, nenelerimizi, dedelerimizi, bebeklerimizi vurmaya devam ettiler. Türkiye'de yaşananın adı faşizmdir. Bu katlanarak devam ediyor. Tespitimiz doğru olursa yapacaklarımız da doğru olur" dedi. Hamzaoğlu, Türkiye'de yaşanan bu faşizme karşı tüm emek ve demokrasi çevrelerinin de daha güçlü bir şekilde bir araya gelmesi gerektiğini vurguladı, "Daha fazla ayrı ayrı geçirmeye zamanımız yok" dedi.

"Referandum süreci başladı, baskı ve sansürleme ile Hayır'ların birbirinden henüz haberi yok" diyen Hamzaoğlu, gözaltına alınanların ve tutuklananların "Hayır" sesinin yükseltilmesi ve daha görünür olması için aktif bir şekilde mücadele edenler olduğunu kaydetti. Hamzaoğlu, 'Hayır'ın güçlenmesini engellemek için siyasi soykırım operasyonlarının yapıldığını söyledi.

'KORKMUYORUZ, KORKU DUVARLARINIZI YIKACAĞIZ'

1 Kasım seçimlerinde yaşanan saldırı ve katliamları hatırlatan Hamzaoğlu, iktidarın yeni katliam ve saldırı planlarını yaşama geçirdiğini söyledi ve uyardı: "Bu oyunlara gelmeyeceğiz, meydanları boşaltmayacağız. Korkmuyoruz, korku duvarını yıkacağız."

Hamzaoğlu, şunları söyledi: "Hiçbir yere kaçamazsınız o sandığı kuracaksınız ve Hayır'a mahkum olacaksınız. Biz sizi olduğunuz yerden indireceğiz. Hem sandıklarımıza sahip çıkmak, hem sonrasına hem de geleceğimize sahip çıkmak için kararlılıkla yürüyeceğiz."

Referandum tarihinin açıklanmasıyla operasyon ve saldırıların da arttığına dikkat çeken HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit, 9 Şubat'tan beri İstanbul'da toplam 150, ülke genelinde ise 540 kişinin gözaltına alındığını aktardı. Koçyiğit, Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde yer olmadığı için gözaltların değişik karakollarda tutulduğunu ve hala avukatlarla görüştürülmediğini söyledi.

KOÇYİĞİT: ENGELLEYEMEYECEKSİNİZ SANDIKTAN 'HAYIR' ÇIKACAK

İktidarın hedef gösteren açıklamalarının ardından gözaltların yaşandığını ifade eden Koçyiğit, şöyle devam etti: "AKP kötü paketini, kötü Anayasasını sahiplenemediği için 'Hayır' diyenleri, bu ülkenin demokratikleşmesini sahiplenenlere karşı bir algı yaratarak referandumu kurtarmaya çalışıyor. 1 Kasım'da da 'Biz gidersek beyaz Toroslar gelir. Biz gelirsek istikrar gelir" dediler. Beyaz Torosların yerine Rangerleri geldi, bodrumları yarattılar, Cizre'yi yok ettiler, grevleri yasakladılar. AKP'nin istikrar dediği şeyin ne olduğunu çok iyi gördük. Buna itiraz ettiğimiz, 'Hayır' dediğimiz için bize saldırıyorlar. 'Hayır' diyen herkese saldırıyorlar."

Referandumun AKP'nin varlık ve yokluk meselesi olduğunu kaydeden Koçyiğit, "Geçsin ya da geçmesin AKP bu ülkede tarihin çöp kutusuna gidecek. Bu ülkenin insanlarına kandan, acıdan başka bir şey vaat etmeyen AKP'yi yok etmek için her şeyi yapacağız. O nedenle rehin alma politikaları işe yaramayacak. Sandıktan 'Hayır' çıkacak."

KAYA: BİZ KAZANACAĞIZ, İYİLİK, BARIŞ VE SEVGİ KAZANACAK

Neredeyse her güne gözaltı ve tutuklamalarla başladıklarını belirten HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, ülkenin cehennem gibi karanlık bir kuyuya sürüklenmek istendiğini söyledi. OHAL bahanesiyle en demokratik hakların gasp edildiğini hatırlatan Kaya, "Sadece camilerde biat edilmesi için hutbe verenler, meydanlarda 'kan dökeriz, Hayır diyenleri meydanlarda bekliyoruz' diyenler, Beştepe'nin salonlarında muhtarları toplayanlar konuşuyor. Ülke biat eden muhtarların, kan dökeriz diyen mafyaların, biat hutbeleri veren imamların ülkesine döndü. Hukuktan bahsedilemez. Ama bu ülkede düşünen insanlar da var. Bizim duruşumuz bu anlamda çok kıymetli. Ne yaparlarsa yapsınlar bu biat tehdidine teslim olmayacağız, Saray'a teslim olmayacağız. Her birimiz kendi renginde özgür oluncaya kadar, bir birimizin yanında olacağız. Tüm kalbimle inanıyorum ki; biz kazanacağız. Muhakkak iyilik, barış, sevgi kazanacak."

SYKP Eş Genel Başkanı Ahmet Kaya, AKP ve Saray'ın kendisi için alanı gül bahçesine çevirmek istediğini belirtti, bu nedenle öncelikle örgütlü güçler olmak üzere toplumun tüm kesimlerine saldırdığını söyledi. Kaya, "Bize düşen esir alma politikalarına teslim olmadan, Hayır'ı daha güçlü bir şekilde örmektir. Bunun için mücadele, mücadele, mücadele" dedi.

KALK: EŞİT, DEMOKRATİK, ÖZGÜR BİR ÜLKE YARATACAĞIZ

HDK Avrupa Genel Meclis Üyesi Alex Kalk tüm saldır ve tutuklamalarla "Hayır" diyenlerin, farklı sesler çıkaranların tutuklanmasına yönelik olduğunu söyledi. Referandumun "Faşizme evet ya da hayır" referandumuna çevrildiğini kaydeden Kalk, baskı ve tutuklamalara karşı daha güçlü bir ses çıkarılması gerektiğinin altını çizdi. Kalk "Eşit, demokratik ve özgür bir ülke yaratacağız" dedi.

Kaldıraç adına Hakan Dilmeç, "Tarih tekerrür ediyormuş gibi görünüyor ama 7 Haziran halklar bakımından bir milattır. O zaman da başaramadılar. Yine başaramayacaklar, biz kazanacağız" dedi.

ÇELEBİ: ERKEK EGEMEN ZİHNİYETE ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ

ESP Genel Başkan Yardımcısı ve SKM Genel Sözcüsü Fadime Çelebi, Türkiye ve Kürdistan bakımından önemli bir süreçten geçildiğini kaydetti. Çelebi, şunları söyledi: "Saray'ın saldırıları bizleri korkutmayacak, daha güçlü çıkacağız. Birleşik mücadeleyi daha çok büyütmeye, ezilenlerin iradesinin daha çok güçlendirmeye ihtiyacımız var. 'Hayır' cephesi gün geçtikçe güçleniyor. Saldırılar bu iradeye bir darbedir."

Kadınların, tecavüzü meşrulaştıran yasa tasarısını geri çektirdiğini hatırlatan Çelebi, "Bu eril erkek egemen zihniyete, cinsiyetçi iktidara asla izin vermeyeceğiz. Biz kazanacağız, ezilenlerin iradesi, kadınların iradesi kazanacak. Hiçbir şekilde zulümle, faşizmle saldıranlar başaramayacak" dedi.

Örgütlü güçlerin teslim alınmak istendiğini kaydeden Devrimci Parti Eş Genel Başkanı Ufuk Göllü, "Buna karşılık mücadelemizi daha büyütmek durumundayız. Cesur olmalıyız. Geri adım atmak yok" şeklinde konuştu.

DBP İstanbul İl Eşbaşkanı Ali Rıza Bilgili, yıllardır demokratik siyaset yürütenlerin teslim alma saldırılarını boşa çıkardığını belirtti, "Yine öyle olacak. Rehin alınanların yerini yine dolduracağız" dedi.

AKP'nin 14 yıllık iktidarının sonuna geldiğini söyleyen SODAP Eş Sözcüsü Saniye Evren de yine saldırıların işe yaramayacağını ve sandıktan "Hayır" çıkacağını ifade etti. (ETHA)