Ayvalıtaş davasında 2. duruşma görüldü

06.02.2014
Gezi Parkı protestolarında 1 Mayıs Mahallesi'nde yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş'ın ölümü ile ilgili açılan davanın ikinci duruşması Kartal'da bulunan Anadolu Adliyesi İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşma öncesi adliye önünde yüzlerce kişi adalet talebiyle toplandı. Eyleme Ethem Sarısülük ve Abdullah Cömert'in aileleri, HDP İstanbul Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Pınar Aydınlar, HDP Kadıköy Belediye Eşbaşkan adayı Mukkades Erdoğdu Çelik de destek verdi.

Eylemde ilk olarak söz alan Pınar Aydınlar, Gezi direnişinde yaşamını yitirenlere sahip çıkmaya çağırarak "Gezi direnişinde yaşamını yitirenler bu halkın çocukları. Mazlumların, İboların, Mahirlerin, Denizlerin yaktığı ateşi bizlere yükselteceğiz. Mehmet Ayvalıtaş ve tüm devrim şehitleri ölümsüzdür" diye konuştu. Ardından söz alan HDP Kadıköy Belediye Eşbaşkan adayı Mukkades Erdoğdu Çelik de, Gezi direnişinin adliyelerde ve meydanlarda devam ettiğini dile getirerek Ayvalıtaş'n 1 Mayıs Mahallesi'ndeki mirasa sahip çıkarak mücadele ettiğini kaydetti. Yapılan konuşmalar sırasında polis ve kitle arasında kısa bir gerginlik yaşandı.

Ayvalıtaş'ın ailesi duruma tepki gösterdi. Sanık Cengiz Aktaş'ın katılmadığı duruşmaya Mehmet Ayvalıtaş'ın anneannesi geçtiğimiz ay yaşamını yitiren Ayvalıtaş'ın annesi Fadime Ayvalıtaş'ın fotoğrafı ile katıldı. Avukatların kimlik tespiti sırasında avukatlarla mahkeme başkanı arasında gerginlik yaşandı. Mahkeme boyunca Fadime ve Mehmet Ayvalıtaş'ın fotoğrafları mahkeme heyetinin göreceği şekilde taşındı. Duruşmada ilk söz alan avukat Ayla Özkabak, "Müvekkilim Fadime Ana'yı kaybettik. Zapta böyle geçmesini istiyorum. Gördük ki adaletsizlik bir kişiyi öldürebiliyor. Bir insanı öldürmek için taşa sopaya araba ile çarpması gerek yok. Geçen celse burda Fadime Ana'ya gaz sıkıldı. Adalet aramaya gelen bir anneye gaz sıkıldı" dedi. Geçen duruşmanın kilitli kapılar ardında yapıldığını anımsatan Özkabak, baba Ali Ayvalıtaş'ın da bypass ameliyatı olduğunu ancak salonda bulunduğuna dikkat çekti. Özkabak "Çünkü adalet hava su gibi bir ihtiyaç. Ayvalıtaş Gezi şehididir. Siz ne yaparsanız yapın bu tarihe trafik kazası olarak geçmeyecek" dedi.

Duruşmada konuşan Avukat Arzu Becerik ise geçen duruşmada hiçbir taleplerinin kabul edilmediğini anımsattı. Becerik, dosyaya girmesi gereken ekspertiz raporu, kimyasal ve biyolojik raporlar gibi delillerin dosyada olmadığına dikkat çekti. Tanık Seyit Kartal ise şikâyetinin devam ettiğini aktardı. Sanık Cengiz Aktaş ise yakalama kararına karşın duruşmada yer almadığını söyledi. Özgürlükçü Hukukçular Derneği'nin davaya müdahillik talebi ise reddedildi.

Duruşma devam ederken adliye önünde bekleyen kitleye polisin müdahale ettiği haberinin gelmesi üzerine avukat Can Atalay söz alarak "Duruşmayı adliye önünde takip edenlere polis çok sert müdahale ediyor. Duruşmanın aleniyeti ve adil yargı açısından kolluk müdahalesinin durdurulması yönünde karar verilmesini talep ediyoruz" dedi. Mahkeme heyeti talebi olaylara müdahalenin sükûnetin sağlanmasının mahkemenin görevi olmadığını ifade ederek reddetti.

Mahkeme heyeti ardından avukatların talepleri de tamamlanmadan ara kararını açıkladı. Bilirkişi Çağtay Fırat'a raporunu hazırlaması için süre verilmesine karar veren mahkeme heyeti sanık Cengiz Aktaş ve dinlenilmeyen tanıkların bir sonraki duruşmaya zorla getirilmesine karar verdi. Mahkeme heyeti duruşmayı 21 Mayıs saat 09.00'a erteledi. Mahkeme heyetinin taleplerini tamamlamadan ara kararını açıklamasını eleştiren avukatlar heyete tepkilerini dile getirdi.

Duruşmanın ardından Ayvalıtaş'ın ağabeyi Volkan Ayvalıtaş, "Bugün buraya gelene kadara adalete inancımız vardı. Ama buraya geldikten sonra bu inancımız kalmadı. Biz dışarıda olaylar çıktıktan sonra mahkeme heyetinden ara talep ettik. Ama onlar kararını açıklayarak vicdansız bir uygulama yaptılar. Eğer mahkemelerin vicdani yoksa halkın adaleti vicdanı var" dedi. Ayvalıtaş'ın yaptığı açıklamanın ardından adliye binası önündeki kitleye polis biber gazı ile müdahale etti.

05.02.2014