Abdil: Gelin hep birlikte kazanalım

27.01.2014
Yerel seçim çalışmalarını "Şehir senin" sloganıyla başlatan HDP, Ankara'da da iddialı. Türkiye siyasi sahnesinde yerini alan HDP Türkiye’yi yönetme hedefiyle adım adım çalışmalarını sürdürüyor. Ankara’da seçim çalışmasına başlayan HDP; AKP, CHP ve MHP’ye karşı alternatif olma yolunda ilerliyor. HDP’nin Ankara Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayları ise, eski Dersim Belediye Başkanı Songül Erol Abdil ve Salman Kaya. Songül Erol Abdil ile Ankara’da yapacakları çalışmalar, hedeflerini ve politika içerisindeki kadınların durumunu konuştuk.

HDP’nin yeni kurulmuş bir parti olduğunu belirten Abdil, “HDP birden bire oluşmuş bir parti değildir. Yıllardır sokakta yürütülen mücadelenin bazı tartışmalar sonucunda oluşturulmuş bir partidir. HDP bu birikim üzerinde oluşturulmuş bir partidir” dedi. Sendikal çalışmalardan geldiğini hatırlatan Abdil, “Bizler sendikal mücadele verdiğimiz zaman şöyle bir sloganımız vardı. ‘Ya hep beraber ya hiç birimiz’ İşte HDP tam da buna uygun bir partidir. Herkesin içerisinde yer aldığı ve herkesi kapsayan bir partidir. Bundan dolayı HDP bir Türkiye partisidir. HDP heyecan yaratan bir partidir. Ankara’da da büyük bir heyecanla karşılanan bir partidir. Bizler de çalışmalarımıza bu heyecanla başladık. Birçok farklı kesimden destekler geliyor” diye konuştu.

“Türkiye’de kadınlara şu anda eşit ve özgür yaklaşılmıyor. Eşit ve özgür yaklaşılmamasının nedeni Türkiye’deki partilerdir. İster AKP olsun ister CHP olsun, bu partilerin kadın politikaları yoktur. Kadınların eşitliğini sağlayacak somut adımlar atılmıyor” diyen Abdil, şu değerlendirmede bulundu: “Türkiye’de partiler içinde bu somut adımları atan ilk parti ise Kürt hareketidir. Kürt özgürlük hareketi bunu başlattı ve bunu kendi partilerine de oturttu. Bizler bunun yansımasını görüyoruz. İşte bu gün parlamentoda kadınlar önemli oranda temsil ediliyorsa veya belediyelerde kadınlar kendini hissettiriyorsa, bu BDP’nin kadın politikası nedeniyle olmuştur. HDP de kadın politikasını oluşturmuş, kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesini savunuyor. HDP’de buna uygun politikalar oturtuluyor. En somut örneğini verirsek eğer; partimiz ilk defa seçime giriyor, seçime eş başkanlık sistemi ile giriyor. HDP eş başkanlık sistemiyle birlikte belediyelerde kadın eksenli bir politika yürütecektir. Biz diyoruz ki; Türkiye kentlerini, şehirlerini, kadın kentleri yapacağız. Bununla birlikte belediyeleri de kadın belediyeleri yapacağız. Bu kadınlar tarafından çok olumlu karşılanıyor. Önümüzdeki süreçlerde belediyeleri aldığımız zaman bunun kendi çalışmalarımızın her aşamasında oturtacağız.”

Abdil, daha önce Dersim’de belediye başkanlığı yaptığını hatırlatarak, “Yerel yönetimlerde öncesinden de önemli bir deneyimimiz var. Biz Dersim’de kadın politikasını çok farklı bir şekilde oturttuk. En önemlisi kadın eksenli projelerimiz oldu. Bu projeleri gerçekleştirdik. Sadece kadınların çalıştığı kolektif emeğe dayalı işletmeler oldu. Onun dışında belediyenin her aşamasında kadınların çalışmaları oldu. En önemlisi de toplumda şöyle bir algı olmuştu; Evet kadınlar yöneticilik yapabilir, kadınların olduğu yerde belediyecilik çok daha güzel yapılıyor. Her şeyden önce ranta dayalı değil, emeğe, halka, kadınlara dayalı belediyecilik yapılabiliyor. Toplumda böyle bir algı oluştu. Şimdi biz bu algıyı Türkiye metropollerinde projelerimizle hayata geçireceğiz. Türkiye’deki belediyelerde kadınlar yönetim aşamalarında yoktur. Belediyelerde on tane müdür varsa bir tane kadın müdüre yoktur. Biz karar aşamalarında da kadının eşit bir şekilde temsil edilmesi için çalışmalarımızda kadınlara yer vereceğiz” diye konuştu.

HDP olarak Ankara’da seçim çalışmalarına başladıklarını söyleyen Abdil, “Şu anda meclisler oluşturulmaya başlandı. Seçim komisyonları oluşturuldu. Kadınlardan meclisler oluşturuluyor. Bunların çalışmalara katılımı sağlanıyor. Ankara’da çok farklı kesimden kadınlar mücadele yürütüyor. Sosyalist feminist kadınlar, farklı kesimden kadınlar var. Bununla birlikte liberal kesimden kadınlar da bize sıcak bakıyor. Bütün bu kesimler çalışmalarımıza destek veriyor. Kadınlar birikimlerini bizlere katmak için kendileri arayarak, bizlere katılıyorlar. Birlikte çalışma yürütüyoruz. Bunun da bizdeki heyecanı çok büyük” diye belirtti.

“Eş başkanlık yansıması şimdiden başladı. Kadınlar her alanda yer alamaya başladı” diyen Abdil, şunları ifade etti: “Türkiye’de şu an kadınlar öldürülüyor. Yani bizler kadın politikamızı buralara da yansıtacağız. Kadınlar şiddet görüyor. Biz belediyelerde kendi projelerimizi oluştururken, kadın danışma merkezleri, sığınma evleri, yani kadınların daha rahat yaşayabileceği yerler oluşturacağız. Kadınların kendilerini daha rahat ifade edebilecekleri çalışmalar yapacağız. En önemlisi mahalle meclislerini oluşturacağız. Kadınların mahallelerde karar aşamalarına katılmalarını sağlayacağız. Belediyeyi hep birlikte yöneteceğiz. Eğer bir kadın gelip bize ‘size katkı sunmak istiyorum’ diyorsa biz o katkıyı dikkate alacağız. Çünkü yıllardır böyle bir bikirim oluştu. Kadınların kendi birikimlerini aktaracak, sıkıntılarını aktaracak bir yönetim yoktu. Bundan dolayı biz kadınların hem sıkıntılarını hem de birikimlerini aktaracakları bir yönetim şekli oluşturarak, kent kadınlarını oluşturacağız.”

Ankara’da AKP, CHP ve MHP’ye karşı seçimlere gireceklerini söyleyen Abdil, “Üç milliyetçi, ırkçı adaya karşı, iki tane özgürlükten, barıştan, demokrasiden, kadından ve emekten yana aday var. Bize göre bunların üçü de aynı. Bunun en güzel örneğini ODTÜ’de gördük. ODTÜ’de yüzlerce ağaç katledildi. Orada öğrenciler mücadele yürütürken, Melih Gökçek, yürüttükleri projenin CHP’nin projesi olduğunu söylüyordu. Yani bu şunu gösteriyor; Mantık aynı, bakış aynı, yaklaşım aynı. Yani birbirinden hiç farkı yok. Gezi direnişi, ODTÜ direnişi ile Kürt halkının yürütmüş olduğu o dinamik mücadele ile birleştirerek, Türkiye’de özerk yönetimler oluşturacağız. Her şey merkezde toplatılmış durumda. Seçim çalışmaları bile yürütülürken, Başbakan konuşurken, aday konuşmuyor. Liderler konuşuyor, adaylar konuşmuyor. Konuşmalar bile merkezidir. Biz diyoruz ki; bu anlayıştan belediyeyi çıkaracağız. Belediyeleri tamamen yerele oturtacağız. Yerellerde özerk yönetimler oluşturacağız. Bazı belediyelerde özerkliğin nüveleri atılmış, bizler şimdi bu nüveleri Türkiye metropollerine taşıyacağız. Bu şekilde bir yönetim anlayışımız olacaktır” dedi.

Abdil, “Bizler iddialıyız. Kesinlikle rantçılığa bulaşmamış en dürüst, Türkiye’nin demokratik geleceğini düşünen parti HDP’dir. Bu nedenle kendimize güveniyoruz. Bizler Türkiye’de kazanacağız. Bizler buna inanıyoruz. Yıllardır özlemini çektiğiniz yönetimler tam da sizin önünüzde, elinizde. Gelin hep birlikte güçlerimizi birleştirelim, hep birlikte kazanalım. Kazanalım ve şehri size devredelim” diye konuştu.

26 Ocak 2014