8 Mart'ta alanlardaydık

10.04.2013

HDK Kadın Meclisi olarak ilk 8 Mart'ımızı İstanbul, İzmir, Muğla, Kayseri, Antalya ve Antep'de alanlarda kutladık. Diğer kadın örgütleriyle birlikte, erkek egemenliğine, savaşa, kadına yönelik şiddete, tacize, tecavüze karşı isyanımızı haykırdık.

İstanbul 8 Mart Platformu'nun bileşeni olan İstanbul Kadın Meclisimiz, 10 Mart günü Kadıköy'de düzenlenen 8 Mart mitingine "Savaşa, yoksulluğa, kadın katliamlarına karşı örgütleniyoruz" pankartıyla katıldı. HDK'nin barış kampanyasını da "Kadınlar barışın tarafıdır, müzakerelerin muhatabıdır" pankartıyla 8 Mart alanına taşıdık.
İzmir Kadın Meclisi üyelerimiz, "Şiddete, savaşa, erkek egemenliğine karşı ayaktayız" pankartını taşıyarak Basmane'den Konak eski Sümerbank önüne yürüdü. KESK'li kadınlarla birlikte Paris'te katledilen Kürt kadın devrimciler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in fotoğraflarının olduğu dövizler taşındı. Milletvekilimiz Sabahat Tuncel, kadınların, özgürlük, barış ve adalet talepleriyle ön saflarda yer aldığını belirterek, Türkiye'de başlatılan ‘barış süreci'nin de öncüsü olduğunu söyledi.

Kayseri'de KESK'li kadınlarla birlikte, Eğitim-Sen önünden Meydan Parkı'na yürüyüş düzenlendi. "Kadına şiddete hayır", "Yaşasın kadın dayanışması" sloganları atarak, cinsel saldırı ve şiddeti protesto ettik.
Muğla Kadın Meclisimiz, 8 Mart'ı kent merkezinde yaptığı basın açıklamasıyla kutladı. "Jin aşiti dixwazin" yazılı pankart açan HDK'li kadınlar, "Yaşasın 8 Mart mücadele günümüz. Sömürüye, şiddete, kadın cinayetlerine, savaşa karşı yürüyoruz" dedi. Yapılan açıklamada barış sürecine de değinildi, "Taleplerimizin güvencesinin biz kadınlar olduğunun bilinciyle, bütün çözüm süreçlerinin de muhatabıyız” denildi.

Antalya'da kadın örgütleriyle birlikte düzenlenen eylemde "Erkek egemen sisteme karşı, sömürüye karşı, savaşa karşı, tacize, tecavüze karşı, şiddete karşı direniyoruz" yazılı pankart açtık.  Eylemde AKP'nin kadın düşmanı politikaları protesto edildi.
Antep'de Kadın Meclisimizin de bileşeni olduğu Demokratik Kadın Platformu, Kırkayak Parkı'ndan Balıklı Meydanı'na yürüyüş düzenledi. Halaylarla 8 Mart'ı kutlayan kadınlar, 8 Mart'ın resmi tatil ilan edilmesini istedi.
Yeni kurulan Bursa Kadın Meclisimiz'in ilk etkinliği 8 Mart dolayısıyla düzenlenen panel oldu. "Eşitlik, özgürlük, barış istiyoruz" başlığıyla düzenlenen panele Eren Keskin ve Yıldız İmrek konuşmacı olarak katıldı. Salonun kadınlarla doldurulmuş olması, önümüzdeki günlerde HDK kadın çalışmalarımızın çok daha güçlü ilerleyeceğini gösterdi.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde ise Gençlik Meclisimiz, 8 Mart dolayısıyla “Rosalardan Sakinelere Kadınlar Direniyor" başlıklı bir panel düzenledi.