21. Şubat Anadili Günü'nü Coşkuyla Kutladık!

14.03.2019

Halkların Demokratik Kongresi Halklar ve İnançlar Komisyonu'nun düzenlediği "2. Anadili Buluşması" 1 Mart akşamı Şişli'deki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde gerçekleşti.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Kurulu'nun 1999 yılında aldığı bir kararla “Uluslararası Anadili Günü” olarak kabul edilen 21 Şubat, dünya çapında kültürel çeşitliliği ve çokdilliliği desteklemek amacıyla kutlanıyor. 

‘Tehlike Altındaki Diller Dünya Atlası’ çalışmasına göre, dünyadaki 7 bine yakın dilin 2680’i yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Daha da trajik bir veriye göre, her on beş günde bir anadili yok oluyor. Bu yok oluş, beraberinde bütün bir kültürel ve düşünsel mirasın da yok olması anlamına geliyor. 

Halkların Demokratik Kongresi Halklar ve İnançlar Komisyonu olarak; 21 Şubat Dünya Anadili Günü'nün kutlamak için kadim topraklarımızda yaşayan halkların kendilerini anadilleri ile ifade edebildiği, kültürünü ve inancını özgürce yaşayabildiği bir geleceğe inancımızla bir etkinlik düzenledik.

HDK Eşsözcüsü Sedat Şenoğlu'nun yok olmakta olan dillerin kendiliğinden yok olmadığını, "tekçileştirme" politikaları yüzünden yok olmakta olduğunu dile getirdiği açılış konuşmasıyla başlayan program, Necmiye Alpay, Erdoğan Yılmaz ve Zana Farqini'nin söyleşisi ile devam etti.  

Diller arasında egemenlerin kurduğu hiyerarşi yıkılmadan dillerin ve kültürlerin özgürleşmesinin mümkün olmadığının dile getirildiği söyleşinin ardından etkinlik, bir diller bahçesine dönüştü. Türkiye'de konuşulan dillerin pek çoğunda şiirlerin, masalların, öykülerin, mektupların anadillerinde okunduğu gece, BEKSAV Müzik Topluluğu'nun Gürcüce, İbranice, Kürtçe söylediği şarkılarla sona erdi.